Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la valul trei al pandemiei. Ce se va întâmpla în perioada următoare

Alexandru Rafila, semnal de alarmă cu privire la valul trei al pandemiei. Ce se va întâmpla în perioada următoare

Reprezentantul României la OMS a vorbit miercuri seară despre modul în care putem preveni efectele devastatoare ale valului trei al pandemiei, cât și despre combaterea oboselii pandemice.

Medicul Alexandru Rafila a vorbit despre trei scenarii care pot avea loc în țara noastră. Potrivit INSP, în luna martie, România poate avea parte de surprize plăcute sau, din contră, foarte neplăcute, cu un număr exploziv de cazuri Covid-19.

Pentru ca lucrurile să rămână sub control, România trebuie să grăbească rapid ritmul de vaccinare, astfel încât numărul persoanelor bolnave să nu fie mai mare decât cel al persoanelor vaccinate.

În acest moment, profesorul Rafila a afirmat că ne aflăm într-o „competiție între viteza de vaccinare și posibila creștere a cazurilor”.

„În primul rând, cele trei scenarii de la INSP simulează un trend similar de creștere cu cel înregistrat în ultimele 2 săptămâni și atunci vom ajunge la o cifră nu foarte mare de cazuri noi, la 20 martie sau o situație extremă, precum cea prezentată, la peste 8.000 de cazuri.

Personal cred că vom fi undeva între varianta medie, cea cu 4.500 de cazuri și situația din acest moment, undeva în jur de 3.000 de cazuri, în medie, înregistrate zilnic.

Sunt câteva elemente care sunt importante și pe care aș vrea să le subliniez. Noi suntem într-o competiție, între viteza cu care vaccinăm și potențiala creștere a numărului de cazuri.

Practic este un sistem invers proporțional, cu cât reușim să vaccinăm mai repede cu atât creșterea va fi mai redusă și lucrul acesta nu depinde doar de noi, depinde și de cantitatea de vaccin care va ajunge în România și dacă să zicem este o anumită penurie de vaccinuri și nu reușim să vaccinăm mai mult de 35.000 de persoane pe zi, cu siguranță luna în luna aprilie va fi o cu totul și cu totul altă situație pentru că mai multe milioane de doze vor sosi în România în fiecare din aceste luni”, a mărturisit acesta, potrivit playtech.ro.

Comenteaza