Alexandru Rafila, anunț important pentru toți românii. Va fi INTERZIS să faci asta: „Oamenii trebuie...”

Alexandru Rafila, anunț important pentru toți românii. Va fi INTERZIS să faci asta: „Oamenii trebuie...”

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a declarat că în curând, în România, va începe o campanie de informare a populației în ceea ce privește comprimatele de iodură de potasiu.

Rafila avertizează din nou că aceste pastile nu trebuie consumate de români decât în situația unui atac nuclear, altfel pot face mai mult rău decât bine.

Ministrul Sănătății a atras din nou atenția asupra comprimatelor de iodură de potasiu. Alexandru Rafila a spus clar că aceste pastile nu trebuie administrate necontrolat, ci doar în cazul unui atac nuclear, altfel pot avea efecte negative.

„Odată cu începutul conflictului din Ucraina, lumea și-a adus aminte de situația din 1986 de la Cernobîl şi a existat o mare agitație în rândul populație referitor la procurarea de produse care conțin iod. Eu atunci am verificat care este situația la nivelul Ministerului și am constatat că există o cantitate mică, în jur de 300 de mii de comprimate. Decizia Guvernului a fost de a reface rapid rezerva de comprimate.

Am declarat de la început că aceste pastile nu trebuie autoadministrate. Dorința de a se administra tot felul de lucruri care crezi că te protejează este destul de des întâlnită”, a spus ministrul la România TV.

Acesta spune că pastilele nu vor fi distribuite populației fără o campanie de informare pentru ca românii să știe în ce condiții trebuie luate.

„Odată cu distribuția acestor pastile până la nivelul DSP a trebuie să demarăm 2 proceduri: prima este legată de o campanie de informare. Oamenii trebuie să știe despre ce e vorba. Nu trebuie să luăm astfel de produse decât atunci când e necesar.

Nu are rost să iei aiurea, preventiv, o substanță care dacă o iei necontrolat poate să producă efecte adverse. Mai mult, cantitatea pe care o iei trebuie să fie cea recomandată, nu alta, pentru că poate să aibă efecte negative.

Le dăm doar la persoanele care au maximum 40 de ani, ulterior nu sunt recomandate decât unor persoane care sunt expuse direct în zona de producere a unui astfel de incident. Utilitatea acestor pastile este în primele 6 ore, maxim 12 ore de la expunere”, a mai declarat Alexandru Rafila, potrivit capital.ro.

Comenteaza