Alexandru Rafila, anunțul momentului. Când vom scăpa de purtarea măștii în spațiile libere

Alexandru Rafila, anunțul momentului. Când vom scăpa de purtarea măștii în spațiile libere

Reprezentantul României la OMS a vorbit ieri despre propunerea făcută de AUR cu privire la eliminarea purtării obligatorie a măștilor în spații libere.

În urmă cu puțin timp, deputații AUR au depus un amendament în Parlament care vizează acest aspect. În urma acestei situații apărute, Alexandru Rafila a vorbit despre acest aspect, oferind motivele pro și contra ale acestei propuneri.

În cursul serii de ieri, George Simion, liderul AUR, a vorbit în cadrul emisiunii „Sinteza Zilei” despre nevoia românilor de a renunța la mască în spațiile libere. Acesta susține că nu există o corelație între numărul de infectări și transmiterea virusului pe stradă.

De asemenea, amendamentul menționat mai sus este susținut în Parlament de trei deputați AUR, printre aceștia aflându-se Raisa Enachi, autoarea amendamentului, Ringo Dămureanu și Georgel Badiu.

În urma afirmațiilor făcute de George Simion, în urma cărora a prezentat situația în care se află România, din punctul său de vedere, profesorul Rafila a intervenit printr-o intervenție video, exprimându-și punctul său de vedere, ușor diferit de cel al lui George Simion.

Cunoscutul medic a afirmat că atâta timp cât va exista transmiterea comunitară, masca de protecție trebuie purtată obligatoriu și în spațiile deschise, deoarece fluxul de persoane variază de la un metru la altul. Astfel, dacă într-o anumită zonă nu există o aglomerație de oameni, acest lucru nu poate fi garantat cu 100 de metri mai departe.

„Eu cred că domnul Simion are dreptate în măsura în care România, sau alte țări pentru că este o măsură care se aplică în Uniunea Europeană în Marea majoritatea situațiilor, nu mai are loc transmitere comunitară”, a afirmat Alexandru Rafila.

Profesorul Rafila a dat asigurări cu privire la eliminarea obligativității purtării măștilor, atunci când nu va mai exista pericol de transmitere comunitară. Medicul a explicat riscul la care ne expunem atunci când ne aflăm în zone foarte aglomerate.

“În momentul în care transmiterea comunitară nu mai are loc atunci sigur că se poate trece la această măsură. Eu vreau să vă spun că și dvs. aveți dreptate atunci când spuneți că dacă este o persoană singură care merge pe stradă, sau dacă merge cu bicicleta, nu ar trebui să poarte mască e adevărat.

Problema este că sunt multe alte situații în care există aglomeraţie, în care riscul de transmitere există și nu poţi să faci această diferențiere pentru că într-un anumit moment ești, să spunem într-o zonă lipsită de pericol și în momentul următori ești în zona glomerata unde există pericolul de transmitere a infecției”, a spus Alexandru Rafila la Antena 3, potrivit playtech.ro.

Comenteaza