Statul a cumpărat măști de zeci de milioane de euro, dar stă cu ele blocate într-un depozit

Statul a cumpărat măști de zeci de milioane de euro, dar stă cu ele blocate într-un depozit
| Foto: ziarebotosani.ro

Nouă avioane cu măşti şi zeci de milioane de euro blocaţi într-un depozit. Aşa arată un eşec al statului, care a adus, la începutul pandemiei, prin compania SAPE, măşti performante pe care însă nu a reuşit să le şi folosească. 

Încă le ţine la intrarea în România şi nu e capabil să găsească o soluţie pentru a le prelua de la companie. Mai mult, cât măştile lui stau în depozit, acelaşi stat ar fi cumpărat măşti neconforme de la companii private. Urmăriţi o anchetă în exclusivitate, marca Observator. 

Aprilie 2020. În focul pandemiei, România se aruncă în cursa pentru echipamente medicale. Haotic, pe repede-înainte, sub paravanul unui scop suprem.

Mihai Munteanu, purtător de cuvânt SAPE: Orice timp mort se traducea în sănătatea românilor.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Era penurie de măşti, nu aveam măşti. Şi al doilea lucru, preţurile o luaseră razna.

Şi, în acest context, în ţară încep să vină, unul după altul, cu escale în Georgia, în China sau în Kazahstan, nouă avioane pline cu măşti şi cu speranţe. Şi unele, şi altele, sunt de atunci închise într-un depozit.

De aproape 10 luni, o investiţie-mamut - de zeci de milioane de dolari - e îngheţată într-o hală de la Otopeni.

Mihai Munteanu, purtător de cuvânt SAPE: Aceste măşti au costat aproape 30 de milioane de dolari, plus transport, şi se adaugă şi costul chiriei în antrepozit... Plus transport, plus costul depozitării, plus costul livrării către client.

O afacere în care România şi-a aruncat nu una, ci două companii de stat. Niciuna cu experienţă în domeniul medical. SAPE, societate în domeniul energiei, cu ajutorul ROMARM, o companie ce produce armament, primește ordin, la începutul pandemiei, să importe măști din Vietnam. Peste 95 de milioane.

După aproape 10 luni, SAPE a reușit să vândă numai 5%, către Ministerul Educației. Restul de 90 de milioane se împiedică în TVA.

Mihai Munteanu, purtător de cuvânt SAPE: Dacă le scoatem din antrepozitul vamal, plătim taxe.

Iar dacă nu le scot, plătesc depozitarea. Costul ar putea ajunge la 45 de mii de euro pe lună. Măștile ar trebui ținute în condiții speciale, la temperaturi între 2 și 30 de grade Celsius.

Mihai Munteanu, purtător de cuvânt SAPE: Trebuie să nu fie lăsate în soare, să nu fie lăsate în frig, să nu plouă pe ele... Cât pierde SAPE că le ţine acolo? Sunt costurile cu antrepozitul vamal şi banii investiţi.

O pierdere pe care statul şi-a făcut-o singur. Inexplicabil, n-a câştigat nici propriile licitaţii, cum ar fi achiziţia de măşti pentru persoane vulnerabile, făcută de Ministerul Sănătăţii.

Deşi insistă că are produse de calitate, la un preţ corect, SAPE nu şi-a putut face loc pe-o piaţă concurenţială. Între timp, măştile s-au ieftinit în toată lumea. Adică marfa statului s-a devalorizat.

Mihai Munteanu, purtător de cuvânt SAPE: De ce statul nu cumpără de la stat şi le ţinem acolo? Sunt nişte bani investiţi ai statului. Această informaţie probabil că altcineva v-o poate oferi.

Virgil Popescu, ministrul Energiei: Acum, partea comercială este problema companiilor.

Etichete
Comenteaza