Eșecul vaccinului Covid-19: Departe de a ajunge în unele țări, în ciuda promisiunilor. Ce se întâmplă cu România?

Eșecul vaccinului Covid-19: Departe de a ajunge în unele țări, în ciuda promisiunilor. Ce se întâmplă cu România?

Virusul care a ucis mai mult de 1,6 milioane de oameni a expus inechităţi vaste între ţări, deoarece sistemele de sănătate fragile şi economiile mai mici au fost adesea lovite mai greu.

COVAX a fost înfiinţată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, alianţa pentru vaccinuri GAVI şi CEPI, o coaliţie globală de combatere a epidemiilor, pentru a evita adâncirea dezechilibrelor între ţările care bogate ce pot încheia acorduri şi cele în sărace sau în curs de dezvoltare ce nu au acces facil la vaccinuri, relatează AP.

Dar acum unii experţi spun că şansele ca dozele anti-coronavirus să fie împărţite în mod echitabil între naţiunile bogate şi restul se estompează rapid. În condiţiile în care aprovizionarea cu vaccin este limitată în prezent, ţările dezvoltate, dintre care unele au ajutat la finanţarea cercetării cu banii contribuabililor, sunt supuse unei presiuni uriaşe pentru a-şi proteja propriile populaţii. Între timp, unele ţări mai sărace care s-au înscris la iniţiativă caută alternative.

„Este o matematică simplă”, a spus Arnaud Bernaert, şeful sănătăţii globale la Forumul Economic Mondial. Din cele aproximativ 12 miliarde de doze pe care industria farmaceutică se aşteaptă să le producă anul viitor, aproximativ 9 miliarde de doze au fost deja rezervate de ţările bogate.

„COVAX nu şi-a asigurat suficiente doze, iar modul în care se dezvolta situaţia  va face cel mai probabil ca aceste doze să vină destul de târziu”. Până în prezent, singurul acord confirmat şi obligatoriu din punct de vedere juridic al COVAX este de până la 200 de milioane de doze, a spus purtătorul de cuvânt al GAVI, James Fulker. Are alte acorduri pentru încă 500 de milioane de vaccinuri, dar acestea nu sunt obligatorii din punct de vedere juridic.

Comenteaza