Anunț important despre reacţiile adverse ale vaccinului anti-Covid-19. Cine trebuie sa evite vaccinarea?

Anunț important despre reacţiile adverse ale vaccinului anti-Covid-19. Cine trebuie sa evite vaccinarea?
| Foto: Mediafax

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a transmis, joi, că în Marea Britanie au fost raportate două reacţii adverse la vaccinul împotriva SARS-CoV-2 de tip anafilactic. Astfel, persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea, este recomandarea MHRA.

„Demararea campaniei de vaccinare a populaţiei din Marea Britanie cu noul vaccin BioNTech-Pfizer împotriva SARS-CoV-2 a fost marcată de raportarea a două reacţii adverse de tip anafilactic, care au necesitat monitorizare medicală. Acest eveniment a stârnit un val de îngrijorare cu privire la posibilitatea apariţiei reacţiilor alergice”, arată GCS.

„Experţii consideră că vaccinul poate fi administrat în siguranţă chiar şi pacienţilor cu istoric de alergii, dar ar trebui evitat în cazul celor care au avut în antecedente reacţii alergice severe la substanţe ce intră în compoziţia vaccinului. Agenţia de Reglementare a Medicamentelor şi Produselor Medicale din Marea Britanie (MHRA) a recomandat însă ca persoanele cu antecedente alergice (fie ele alimentare sau medicamentoase) să evite vaccinarea.

Aşadar, reacţiile anafilactice survin în contextul unui teren personal preexistent şi sunt reacţii adverse care, deşi sunt cunoscute în cazul tuturor vaccinurilor, sunt rare şi nu reprezintă un efect advers cu care să se confrunte majoritatea persoanelor care se vaccinează. Doar două persoane din zecile de mii cărora li s-a administrat Vaccinul Pfizer-BioNTech în Marea Britanie au avut o astfel de reacţie alergică”,anunţă GCS

Comenteaza