În pandemie, depresia a lovit greu în tineri. Psiholog: De cele mai multe ori apropiaţii nu reuşesc să observe depresia persoanelor din jur

În pandemie, depresia a lovit greu în tineri. Psiholog: De cele mai multe ori apropiaţii nu reuşesc să observe depresia persoanelor din jur
| Foto: Mediafax

Ar fi bine să ştii că psihologii spun faptul că apropiaţii observă greu sau chiar deloc atunci când o persoană îşi schimbă comportamentul. Şcoala online şi izolarea de prieteni a crescut numărul tinerilor depresivi.

Psihologul Mihai Copăcean spune că de cele mai multe ori apropiaţii nu reuşesc să observe depresia persoanelor din jurul lor, a tinerilor.

"Depresia la adolescent este diferită de depresia la adulţi. De multe ori este mascată. O scădere a interesului pentru lucruri care înainte îi ofereau o plăcere, fie că sunt activităţi pe care le făceau în familie, singuri sau cu prietenii. Arată dezinteres şi o lentoare în comportament”, explică psihologul.

Mihaela este studentă şi spune că s-a confruntat cu depresia. Nu reuşea să mai facă lucruri elementare pe care înainte le făcea cu uşurinţă, începuse să i se pară greu să dea chiar şi un mail.

"Deodată începusem să nu mai am încredere în mine. Începuse să mi se pară că nu mă mai descurc cu lucruri simple cu care înainte mă descurcam. La un moment dat ajunsesem să mi se pară foarte greu să dau un email, pe care îl dădusem de zeci de mii de ori până atunci”, spune Mihaela.

Comediantul Sergiu Floroaia spune că s-a confruntat cu depresia şi spune că iniţial nu ştia că este invitat la o emisiune, ci la terapie de grup. Glumeşte, evident.

„Mi se pare că depresia este un subiect destul de serios, dar nu mi se pare că ar fi un subiect de care să ne ferim atunci când glumim. Sincer am avut de a face cu depresia destul de mult, am crezut că aici este terapie de grup, nu o emisiune. De asta am venit”, a glumit Sergiu în emisiunea „Ştiu”, de la Aleph News.

Comenteaza