Profeție cutremurătoare pentru Zelenski! Ce se va întâmpla cu Ucraina

Profeție cutremurătoare pentru Zelenski! Ce se va întâmpla cu Ucraina

Volodimir Zelenski susține că există un mare pericol de criză alimentară la nivel european, dar și în Ucraina.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski spune că aceasta trebuie evitată neapărat, altfel Europa se va confrunta cu proteste masive și un nou val de migrație.

Blocada maritimă impusă de Rusia Ucrainei provoacă o creștere „catastrofală” a prețului alimentelor și al bunurilor de bază, ceea ce va duce la proteste, foamete și migrație în întreaga lume, a declarat joi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

„Lumea se află acum în pragul unei crize de securitate alimentară”, a declarat Zelenski la începutul conferinței Globsec de la Bratislava. „Există o … creștere catastrofală a prețurilor la produsele de bază în diferite țări”.

De când Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, în urmă cu aproape 100 de zile, accesul la porturile maritime ale Ucrainei a fost închis, ceea ce face imposibilă deplasarea pe mare a cerealelor și a altor produse alimentare pe piața mondială.

Acest lucru înseamnă că milioane de tone de grâu și cereale rămân blocate în interiorul Ucrainei, punând presiune asupra statelor dependente de importuri din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, care se bazează de obicei pe recolta ucraineană.

„Dacă nu evităm (n.r. problemele de aprovizionare), vom asista la haos politic în Africa și Asia și la o criză de migrație care va urma în Europa. Când oamenii suferă de foamete vor căuta refugiu în altă parte”, a declarat Zelenski în fața audienței prezente la conferință, transmite Politico.

Comisia Europeană vrea să ajute autoritățile de la Kiev să transfere exporturile de alimente către drumuri și căi ferate, dar este clar că rutele terestre nu pot înlocui transportul maritim atunci când vine vorba de volumul mare de mărfuri.

„Criza alimentară va duce inevitabil la proteste pe scară largă în țările europene”, a declarat Zelenski liderilor din audiență, printre care s-a numărat și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Multe guverne vor trebui să le explice protestatarilor de ce continentul nostru este ținut ostatic de o țară și de o persoană de la Moscova, care a dat ordinul de a pune o blocadă maritimă Ucrainei.”

Rusia s-a oferit să ușureze blocada în schimbul scutirii de sancțiuni, dar, având în vedere că invazia brutală a țării continuă, orice acord rămâne puțin probabil. Vineri, liderul Uniunii Africane se va întâlni cu Putin la Moscova pentru a discuta despre criza de aprovizionare cu alimente, potrivit capital.ro.

Comenteaza