Sfârșitul războiului!? Vladimir Putin a decis cât va mai ține bătălia din Ucraina

Sfârșitul războiului!? Vladimir Putin a decis cât va mai ține bătălia din Ucraina

Rusia confiscă tot mai mult teritorii ale Ucrainei și continuă să lovească ținte importante în Donbas.

Iar riscul este cel al unui conflict prelungit. Analiștii susțin că, dacă Ucraina nu poate împinge Rusia înapoi, putem asista la un conflict înghețat care poate dura un deceniu sau chiar mai mult.

„Sunt îngrijorat pentru asta”, a declarat William Alberque, director de strategie, tehnologie și control al armelor la Institutul Internațional de Studii Strategice. „Există riscuri uriașe ca Ucraina să continue să piardă, treptat, teren”, a afirmat el.

După ce inițial părea că vrea să atace Ucraina din sud, est și nord, Rusia a realizat în cele din urmă că s-a întins mai mult decât îi era plapuma, așa că a schimbat strategia, concentrându-se spre estul Ucrainei. Optimismul nu a durat mult, în condițiile în care Rusia face tot ce îi stă în putință pentru a pune mâna pe întreaga regiune Donbas, scrie capital.ro.

Renunțarea la cucrerirea Kievului și alte eșecuri strategice ale forțelor ruse în timpul fazei inițiale a conflictului au dat liderilor și luptătorilor ucraineni un impuls moral semnificativ. Printre aliații occidentali s-a consolidat ideea că Ucraina ar putea chiar să „câștige” acest război împotriva vecinului său mai puternic.

Optimismul nu a durat mult, în condițiile în care Rusia face tot ce îi stă în putință pentru a pune mâna pe întreaga regiune Donbas, încercând să creeze un coridor terestru din Rusia, prin Donbas, până la Marea Neagră, unde încearcă să preia controlul porturilor și comerțului Ucrainei.

Comenteaza