Președintele Consiliului European cere un „certificat de vaccinare” recunoscut la nivel mondial

Președintele Consiliului European cere un „certificat de vaccinare” recunoscut la nivel mondial
| Foto: mindcraft stories

Uniunea Europeană își propune să vaccineze până la vară 70% din populația europeană. În timp ce unele țări pun deja problema unui posibil „pașaport de vaccin”, Charles Michel, președintele Consiliului European, respinge dezbaterea pentru moment.

Limitarea călătoriilor transfrontaliere, accelerarea vaccinării, stabilirea unui certificat comun: cei 27 din UE încearcă să își coordoneze măsurile împotriva pandemiei Covid-19. Pentru moment, obiectivul pe care și-l propun liderii este de a vaccina 70% din populația europeană până în vară. Problema unui posibil „pașaport de vaccin” este deja pusă pe masă de unele țări, dar Charles Michel, președintele Consiliului European, consideră această discuție „prematură”.

„Deocamdată trebuie să lucrăm la un certificat de vaccinare care este recunoscut la scară europeană, chiar și la nivel mondial”, explică el duminică pe postul Europa 1. Insa a spus că dacă acest certificat ar autoriza sau nu călătoriile este prea devreme pentru a fi dezbătut.

Prioritatea pentru Charles Michel este dezvoltarea comună a acestor certificate, care vor specifica data vaccinării pacientului, precum și tipul de injecție primită. „Întrebarea modului de utilizare este apoi o dezbatere atât politică, cât și democratică. Nu trebuie să mergem prea repede”, subliniază Charles Michel. Discuțiile celor 27 se concentrează în prezent pe stabilirea unor standarde comune pentru aceste certificate, pentru a permite recunoașterea între statele membre.

Mai ales că problema pașaportului de sănătate divizeaza. Dacă Grecia și Italia, în special, ar dori să-și salveze industriile turistice datorită lui, ideea trezește o mare reticență. „Dacă ne atingem obiectivul, asta va însemna că 30% dintre adulți nu vor fi vaccinați în această vară. Este corect să faci certificatul un privilegiu și să interzici călătoriile altora?”, întreabă Charles Michel, potrivit alephnews.ro.

Discuțiile sunt, de asemenea, considerate premature de mai multe țări, cum ar fi Franța și Germania, din cauza proporției reduse a populației vaccinate și a incertitudinilor care încă înconjoară efectul vaccinului asupra transmiterii virusului.

Comenteaza