O îndrăgită actriță a murit la 96 de ani. Ea a profesat până în ultima zi

O îndrăgită actriță a murit la 96 de ani. Ea a profesat până în ultima zi

Actriţa de culoare Cicely Tyson a încetat din viață joi, la vârsta de 96 de ani, lăsând în urmă o carieră prestigioasă în cinematografie şi televiziune.

Actriţa de culoare Cicely Tyson a murit joi la vârsta de 96 de ani, lăsând în urmă o carieră prestigioasă în cinematografie şi televiziune, marcată de roluri majore, precum cele din filmul "Sounder" şi serialul "How to Get Away with Murder", datorită cărora a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii, inclusiv cu un premiu Oscar onorific în 2018, relatează EFE.

Agentul ei de presă, Larry Thompson, a confirmat decesul actriţei, care a devenit un simbol al comunităţii afro-americane pe marele ecran încă de la debutul său în cinematografie,care s-a produs în anul 1959. "Am gestionat cariera domnişoarei Tyson timp de peste 40 de ani şi fiecare an a fost pentru mine un privilegiu şi o onoare", notează agentul actriţei într-un comunicat, în care nu precizează cauzele decesului.

Printre cele mai cunoscute producţii în care a jucat Cicely Tyson figurează filme precum "Sounder" (1973), "Fried Green Tomatoes" (1991) şi "The Help" (2011), dar şi seriale de televiziune precum "House of Cards" (2016) şi "How to Get Away with Murder" (2015-2020).

Multe vedete de la Hollywood îi datorează lui Cicely Tyson posibilitatea de a alterna rolurile din cinematografie cu cele de pe micul ecran fără să-şi piardă din prestigiu.

Actriţa afro-americană, care şi-a construit o carieră solidă pe marile ecrane, a interpretat-o cu succes pe Jane Pittman în producţia de televiziune "The Autobiography of Miss Jane Pittman" (1974) şi a avut un rol important în popularul serial "East Side/West Side" (1963-1964). Ambele personaje au devenit foarte îndrăgite de telespectatori şi au făcut din Cicely Tyson un punct de reper pentru publicul afro-american.

Ea a continuat să lucreze în televiziune şi în mai recentul serial "How to Get Away with Murder", în care a jucat rolul mamei protagonistei, interpretată de Viola Davis.

"M-ai făcut să mă simt iubită, văzută şi preţuită într-o lume în care există o pătură de invizibilitate pentru noi, fetele de ciocolată neagră. M-ai făcut să pot visa", a scris Viola Davis într-un omagiu emoţionant dedicat veteranei actriţe.

Cicely Tyson nu s-a retras niciodată, lucrând până în ultimul an de viaţă. Ultima sa filmare datează din anul 2020, iar săptămâna aceasta şi-a publicat memoriile, intitulate "Just As I Am". Atunci când a primit Oscarul onorific, în 2018, ea a declarat: "Trebuie să ai credinţă, încredere şi să crezi în ceea ce faci".

Comenteaza