Ce avere are, de fapt, Vladimir Putin. Opozanţii spun că ar fi cel mai bogat om al planetei

Ce avere are, de fapt, Vladimir Putin. Opozanţii spun că ar fi cel mai bogat om al planetei
| Foto: Profimedia

Mulți se întreabă ce avere are, de fapt, Vladimir Putin. Oficial, președintele Rusiei primește doar salariul care i se cuvine, plus ceva bani veniți din niște investiții pe care le-a făcut.

Are un apartament și câteva mașini vechi, rusești. Neoficial, Vladimir Putin ar fi cel mai bogat om al planetei.

Vladimir Putin a susținut mereu că nu are averi și că trăiește din salariul de 11.500 de dolari. Și-a mărit singur salariul cu 4,3%, în 2019, chiar de ziua sa.

Majorarea reprezintă de fapt acoperirea inflației, astfel încât să nu-i scadă puterea de cumpărare prin majorarea prețurilor la alimente și alte produse.

Unii spun că Putin i-ar întrece pe toţi oligarhii ruşi, alţii că ar fi cel mai bogat om din lume. Printre aceștia se numără și principalul său opozant, Alexey Navalnîi.

Acesta a vorbit despre adevărata avere a lui Vladimir Putin. Se pare că a investit nu mai puțin de 1,4 miliarde de dolari într-un palat la malul Mării Negre. A negat totul.

Americanii îl suspectează și ei pe Vladimir Putin că nu ar fi chiar bugetarul simplu, care  vrea să pară. Un proiect de lege depus în 2019 în Congresul SUA şi numit „Vladimir Putin Transparency Act” menţiona că experţi externi estimează că ”averea netă reală a lui Putin este de miliarde de dolari, sugerând corupţia extinsă care-l înconjoară pe lider şi legăturile cu activităţi de spălare a banilor şi altele fapte ilicite întreprinse  pentru a-l îmbogăţi pe Putin pe nedrept şi pentru a ascunde de public adevărata sa situaţie financiară”.

In 2017, William Browder, un investitor care a devenit unul dintre cei mai mari critici ai lui Putin în străinătate, a declarat Comitetului Judiciar al Senatului SUA că el crede că preşedintele rus ”a acumulat 200 de miliarde de dolari din câştiguri obţinute pe nedrept”. Browder este CEO-ul Hermitage Capital Management, consilierul financiar al Hermitage Fund, cândva fondul de investiţii străin cu cel mai mare portofoliu de active ruseşti.

Faptele lui Browder nu au trecut neobservate. A fost deportat din Rusia şi declarat pericol pentru securitatea naţională. ”Cred că Putin are o avere de 200 de miliarde de dolari.

După 14 ani la putere în Rusia şi banii pe care ţara i-a făcut şi care nu au fost cheltuiţi pentru şcoli şi drumuri şi spitale şi aşa mai departe, toţi aceşti bani sunt în proprietăţi, în conturi bancare elveţiene, în acţiuni şi fonduri speculative gestionate pentru Putin şi amicii săi”, a spus Browder.

Anders Aslund, asociat al Atlantic Council, a estimat că averea lui Putin s-ar putea ridica la 100-160 miliarde dolari. ”Bineînţeles, Putin şi prietenii săi nu se pot bucura de bogăţiile lor. Totul este despre putere. Se tem că vor pierde puterea dacă nu sunt cei mai bogaţi”, a scris Aslund, potrivit impact.ro.

Comenteaza