Avertismentul OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal

Avertismentul OMS: Lumea se află în pragul unui eşec moral catastrofal
| Foto: profimedia

Lumea se află în pragul „unui eşec moral catastrofal” în partajarea vaccinurilor COVID-19, a declarat luni şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, îndemnând ţările şi producătorii să distribuie dozele în mod corect în întreaga lume.

„Acest lucru ar putea întârzia livrările COVAX şi ar putea duce exact la scenariul care s-a dorit a fi evitat prin crearea programului. Scenariu cu o tezaurizare, o piaţă haotică, un răspuns necoordonat şi întreruperi sociale şi economice continue”, a spus directorul general OMS.

O astfel de „abordare, eu în faţă” i-a lăsat pe cei mai săraci şi vulnerabili din lume în risc, a spus directorul OMS la deschiderea reuniunii anuale a Comitetului executiv al organismului.

"În cele din urmă, aceste acţiuni nu vor face decât să prelungească pandemia", a adăugat el, îndemnând ţările să evite să facă aceleaşi greşeli făcute în timpul pandemiei H1N1 şi HIV.

Lupta globală pentru dozele de vaccin s-a intensificat. Tedros a spus că peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări cu economii dezvoltate, în timp ce doar 25 de doze au fost administrate într-o ţară săracă.

Un delegat din Burkina Faso, în numele grupului african, şi-a exprimat îngrijorarea în cadrul şedinţei că un număr de ţări au „acaparat” majoritatea producţiei.

Etichete
Comenteaza