Ţara care nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID-19 cere ajutorul UE

Ţara care nu a primit nicio doză de vaccin anti-COVID-19 cere ajutorul UE
| Foto: mindcraft stories

Ucraina a fost de acord să cumpere unele vaccinuri din China şi se aşteaptă, de asemenea, să primească doze de vaccin prin programul ONU COVAX creat pentru ţările sărace.

„În prezent, pentru toate ţările din Parteneriatul Estic, în special Ucraina şi Moldova, problema obţinerii vaccinurilor este importantă”, a spus Zelenskiy într-o declaraţie televizată, alături de preşedintele Moldovei Maia Sandu, aflată la Kiev.

„Ţărilor din Parteneriatul Estic ar trebui să li se acorde o atenţie sporită de către statele UE în materie de proceduri comune de achiziţii şi accelerarea aprovizionării cu vaccinuri”, a continuat acesta.

În urmă cu o săptămână, 13 dintre cele 27 de state membre ale UE au cerut în comun executivului blocului, Comisiei UE, să facă mai mult pentru a ajuta la combaterea coronavirusului în cazul vecinilor balcanici şi în Ucraina, potrivit Reuters.

Maia Sandu a venit la putere în noiembrie, învingându-l pe preşedintele actual, susţinut de Moscova, Igor Dodon, şi a promis o cooperare mai strânsă cu UE.

Luna trecută, în timpul vizitei la Chişinău, preşedintele român Klaus Iohannis a promis să doneze 200.000 de doze de vaccin Pfizer / BioNTech în Moldova, ca gest de solidaritate după alegerile câştigate de Maia Sandu.

 

 

Comenteaza