Decizia luată de Bruxelles! Devine obligatoriu în toată Europa, chiar și în România

Decizia luată de Bruxelles! Devine obligatoriu în toată Europa, chiar și în România

Comisia Europeană vine cu noi măsuri în ceea ce privește reducerea consumului de curent.

Conform unui proiect de document consultat de Bloomberg, Comisia Europeană va propune o ţintă obligatorie pentru reducerea consumului de electricitate şi o taxă pentru a direcţiona profiturile companiilor energetice spre susţinerea consumatorilor care se confruntă cu dificultăţi din cauza prețurilor record la energie.

În cursul acestei săptămâni, Executivul comunitar urmează să îşi prezinte propunerile care vor urmări aprobarea celor 27 de state membre. Vinerea trecută a avut loc o reuniune a miniştrilor europeni ai Energiei care a avut loc în cadrul căreia au fost prezentate viziuni diferite în interiorul blocului comunitar şi, deocamdată, nu este clar cât de mult din planul preşedintei Comisiei, Ursula von der Leyen, va supravieţui negocierilor.

Potrivit documentului consultat de Bloomberg, Comisia Europeană va propune ca cele 27 de state membre ale Uniunii Europene să introducă „o contribuţie excepţională şi temporară” din partea companiilor care activează în industriile de petrol, gaze, cărbune şi rafinare pe baza profiturilor suplimentare taxabile realizate în anul fiscal 2022.

De asemenea, Executivul comunitar va propune două ţinte cu privire la reducerea cererii de electricitate: un obiectiv privind reducerea consumului general şi un obiectiv obligatoriu privind reducerea cererii în timpul anumitor ore în care se înregistrează o cantitate de vârf a consumului de electricitate.

Comisia Europeană va propune şi o plafonare a veniturilor excesive generate de acele companii care produc electricitate din alte surse decât gaze naturale, prin intermediul unei limite impuse preţului electricităţii generat din tehnologii precum regenerabile, lignit sau energie nucleară, potrivit capital.ro.

Comenteaza