Vestea zilei!!! Armata devine obligatorie în România?! Ce bărbați vor fi scutiți de înroloare

Vestea zilei!!! Armata devine obligatorie în România?! Ce bărbați vor fi scutiți de înroloare

Tot mai mulți români se întreabă, în contextul războiului Rusia-Ucraina, dacă armata va redeveni obligatorie în România.

Recent, avocatul Toni Neacșu a vorbit despre obligativitatea stagiului militar, ocazie cu care a explicat ce bărbați vor fi scutiți de la recrutare.

Toni Neacșu a precizat că, în România, nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele de peste 35 de ani. Avocatul a explicat că ar trebui modificată Constituția României pentru ca acest lucru să fie posibil.

“În România nu se poate institui, nici măcar pentru caz de război, îndeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constituție stabilește foarte clar că pot fi obligați la efectuarea serviciul militar, în îndeplinirea îndatoririi de apărare a țării, doar cetățenii cu vârsta între 20 și 35 de ani.

Civilii care au depășit această vârstă nu pot fi încorporați obligatoriu nici măcar în timp de mobilizare sau război. Singura posibilitate este modificarea chiar a Constituției României.

Proiectul de lege numit impropriu al stării de criză, care de fapt modifică toată legislația privind armata și pregătirea populației pentru război, nu va trece niciodată în forma actuală, cetățenii peste 35 de ani neavând îndatoriri militare sub forma incorporării”, a scris avocatul Toni Neacșu, pe rețelele sociale.

La rândul lui, Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a spus că, pentru moment, nu este de actualitate varianta ca românii cu vârste între 18 și 60 de ani să fie obligați să facă armata. Proiectul de lege apărut în spațiul public privind situația de criză și pregătirea unei rezerve generale în caz de război era doar o colecție de prevederi fără expunere de motive și fără detalii, mai exact un draft.

“Proiectul ajuns în media era o colecţie de prevederi din mai multe legi, fără expunere de motive, fără detalii. Nu este de actualitate. Era un draft, nu era pregătit pentru a intra în transparenţă. Când avem un proiect, anunţăm noi opinia publică”, a precizat Vasile Dîncu, potrivit cancan.ro.

Comenteaza