Voluntarii care au primit vaccinul anti-Covid de la Pfizer au dezvoltat o formă de paralizie facială

Voluntarii care au primit vaccinul anti-Covid de la Pfizer au dezvoltat o formă de paralizie facială
| Foto: Topkineto

Patru oameni care au primit vaccinul anti-coronavirus produs de Pfizer, în timpul studiului clinic, au dezvoltat paralizia Bell, o formă de paralizie facială temporară, care mai este cunoscută și ca paralizie facială periferică.

Autoritățile de reglementare FDA spun că nu există nicio modalitate clară prin care vaccinul să provoace acea formă de paralizie, dar au avertizat că medicii ar trebui să urmărească efectul secundar alarmant, scrie Daily Mail.

În plus, experții spun că cei de la Pfizer ar trebui să continue să monitorizeze persoanele pe care le vaccinează.  

Potrivit alephnews.ro, nimeni nu știe ce anume provoacă paralizia lui Bell, care trece de la sine de cele mai multe ori. Dar trebuie să știi că asta nu este prima dată când are legătură cu un vaccin, deși oamenii de știință au concluzionat că vaccinurile nu au declanșat paralizia facială în toate cazurile, cu excepția unuia singur. Este vorba despre un vaccin elvețian împotriva gripei, care a fost vândut în timpul sezonului gripal 2001-2002 acolo, iar apoi a fost scos imediat de pe piață. 

Una dintre persoanele afectate a avut fața paralizată la trei zile după vaccin și a revenit la normal după aproximativ trei zile, în timp ce în celelalte cazuri, paralizia a apărut după 9, 37, respectiv 48 de zile după vaccinarea împotriva SARS-Cov-2. Fiecare dintre cei trei s-a recuperat în 10 – 21 de zile.  

Paralizia lui Bell apare brusc și arată alarmant, ca un accident vascular cerebral. Majoritatea bolnavilor observă că o parte a feței lor începe să cadă, iar mușchii devin slabi. În cazuri rare, ambele părți ale feței pot deveni temporar paralizate. 

Comenteaza