Vești bune pentru cei vaccinați cu Pfizer. Ce descoperire mare au făcut specialiștii

Vești bune pentru cei vaccinați cu Pfizer. Ce descoperire mare au făcut specialiștii
| Foto: Profimedia

Specialiștii au descoperit că serul conceput de compania germană neutralizează trei mutații ale noului virus.

 

Vaccinul de la Pfizer/BioNTech neutralizează cele trei variante ale COVID-19 apărute în Marea Britanie și în Africa de Sud, dar nu stă neclintit în fața altei variante sud-africane apărute recent, conform unei analize a plasmei de la 20 de persoane care au fost deja imunizate.

Variantele noului coronavirus apărute în Marea Britanie și în Africa de Sud au aceeași mutație N501Y, însă la cealaltă tulpină sud-africană se întâlnește mutația E484K, toate intervenite la proteina Spike (S), care „ar putea crește afinitatea” acesteia față de receptorul ACE2 al celulei umane prin intermediul căruia pătrunde în organism.

O echipă de la Universitatea din Texas (SUA) a proiectat combinații ale mutațiilor găsite în aceste variante și a analizat plasmele a 20 de participanți la un studiu cu vaccinul de la Pfizer după două ori patru săptămâni de la administrarea cu două doze la interval de trei săptămâni, potrivit playtech.ro.

În fiecare plasmă s-a verificat neutralizarea virusului, cât și a tulpinilor mutant ale sale. Specialiștii au găsit „probe de neutralizare a virusurilor mutante” în ansamblul plasmelor, cu o „ușoară variație”, fiindcă neutralizarea împotriva mutației E484K a fost „ușor inferioară” față de cea împotriva mutației N5O1Y.

Cercetarea marchează că mutația N501Y pare să amplifice gazdele pe care virusul le poate infecta și să includă șoarecii. Drept urmare, autorii studiului avertizează că evoluția COVID-19 continuă și „necesită o observare constantă a eficacității vaccinului împotriva tulpinilor emergente”.

Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică (INSP-CNSCBT), prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 8 februarie este următoarea: 30.598 de persoane s-au vaccinat cu Pfizer în ultimele 24 de ore, 4.428 cu Moderna, în total 35.026. Din 27 decembrie 2020 și până acum s-au vaccinat cu Pfizer 855.894 de oameni, iar cu Moderna 35.454, total 891.348.

  • Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021. Grupul de comunicare a precizat că 11 reacții adverse sunt în curs de investigare.
  • CNAV este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului și coordonarea prim-ministrului.

 

Comenteaza