Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient sau nu împotriva noii tulpini de coronavirus?

Vaccinul Pfizer-BioNTech, eficient sau nu împotriva noii tulpini de coronavirus?
| Foto: Mediafax

Vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 s-a dovedit a fi eficient împotriva noii tulpini de coronavirus descoperite în Regatul Unit și în Africa de Sud, arată un studiu realizat de compania farmaceutică din SUA.  

Studiul, care a fost doar parțial evaluat de echipa Pfizer, alături de oamenii de știință de la Universitatea din Texas, arată că vaccinul a avut o eficiență ridicată în neutralizarea virusului cu așa-numita mutație N501Y.

Noua tulpină de Covid-19 ar putea fi cauza răspândirii rapide, lucru care a stârnit îngrijorarea cercetătorilor cu privire la un eventual răspuns slab la vaccin, susține Phil Dormitzer, unul dintre dezvoltatorii de top ai vaccinului Pfizer.

Studiul a fost condus pe baza sângelui recoltat de la persoane care au fost vaccinate. Rezultatele studiului sunt limitate, deoarece nu analizează setul complet de mutații, în niciuna dintre noile variante ale virusului.

Totuși, Dormitzer a spus că este „încurajator faptul că vaccinul pare a fi eficient împotriva noii tulpini apărute în Regatul Unit, precum și împotriva altor 15 mutații pe care compania le-a analizat în faza de testare”

„Acum am testat 16 mutații diferite, și niciuna dintre ele nu a avut un impact semnificativ. Astea sunt vești bune, dar nu înseamnă că e general valabil și că se va aplica și la o eventuală a -17-a mutație.” a spus Phil Dormitzer, potrivit AlephNews.ro. Dormitzer a spus că este îngrijorătoare mutația E484K, descoperită în varianta de virus din Africa de Sud. În următoarele săptămâni, cercetătorii plănuiesc să continue efectuarea unor teste similare, în urma cărora să obțină mai multe informații și date, pentru a vedea dacă vaccinul este eficient împotriva altor mutații descoperite în variantele din Regatul Unit și Africa de Sud. Oamenii de știință se tem că vaccinurile disponibile ar putea să nu protejeze împotriva variantelor noi de Covid-19, în special cea din Africa de Sud. Simion Clarke, un profesor în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a spus în decursul acestei săptămâni că deși ambele variante ( din Regatul Unit și Africa de Sud ) au avut niște trăsături în comun, cea din Africa de Sud „are niște mutații suplimentare, care implică modificări mai extinse ale proteinei spike”. Vaccinul Pfizer-BioNTech și cel de la Moderna, care implică tehnologia ARN mesager, pot fi modificate rapid pentru a fi „compatibile” și eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului, în caz de urgență. Oamenii de știință susțin că aceste modificări ale vaccinurilor s-ar putea realiza în mai puțin de 6 săptămâni.-tulpini-de-coronavirus-studiu/

Dormitzer a spus că este îngrijorătoare mutația E484K, descoperită în varianta de virus din Africa de Sud.

În următoarele săptămâni, cercetătorii plănuiesc să continue efectuarea unor teste similare, în urma cărora să obțină mai multe informații și date, pentru a vedea dacă vaccinul este eficient împotriva altor mutații descoperite în variantele din Regatul Unit și Africa de Sud.

Oamenii de știință se tem că vaccinurile disponibile ar putea să nu protejeze împotriva variantelor noi de Covid-19, în special cea din Africa de Sud.

Simion Clarke, un profesor în microbiologie celulară la Universitatea din Reading, a spus în decursul acestei săptămâni că deși ambele variante ( din Regatul Unit și Africa de Sud ) au avut niște trăsături în comun, cea din Africa de Sud „are niște mutații suplimentare, care implică modificări mai extinse ale proteinei spike”.

Vaccinul Pfizer-BioNTech și cel de la Moderna, care implică tehnologia ARN mesager, pot fi modificate rapid pentru a fi „compatibile” și eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului, în caz de urgență.

Oamenii de știință susțin că aceste modificări ale vaccinurilor s-ar putea realiza în mai puțin de 6 săptămâni.

Etichete
Comenteaza