Vaccinul anti-covid, administrat cu precauție. Cine nu se poate vaccina?

Vaccinul anti-covid, administrat cu precauție. Cine nu se poate vaccina?

Ajunge vaccinul la noi în ţară dar totuşi oamenii sunt atenți și vor să știe dacă se pot vaccina. Dacă patologia acestui virus a fost totuşi înţeleasă de medici, categoria subiecţilor eligibili pentru vaccin nu a fost încă definită. Există, totuşi, anumite persoane care sub nici o formă nu au voie să-şi administreze vaccinul. 

Valeriu Gheorghiţă: Pot să se vaccineze în funcţie de etapa în care se regăsesc. Dacă ai o infecţie asimptomatică şi nu o putem diagnostica poţi să faci acest vaccin, nu se întâmplă absolut nimic
Marius Tucă: Dar dacă ai făcut testul PCR şi eşti pozitiv?
Valeriu Gheorghiţă: Nu.
Marius Tucă: Femeile gravide pot face acest vaccin?
Valeriu Gheorghiţă: În momentul de faţă nu.
Marius Tucă: Dar femeile care au născut?
Valeriu Gheorghiţă: Sunt precauţiuni pentru această perioadă.

Aşteptăm să vedem recomandările clare ale Agenţiei Europene a Medicamentului. Îţi mai spun că există neclarităţi cu privire la contagiozitatea virusului. Multe persoane nu ştiu nici ce rol joacă imunitatea nici cum se transmite virusul.

„În general, nu putem transmite o boală infecţioasă doar fiind pasager al unui microb. Eu nu pot intra, dacă intru astăzi în contact cu o persoană confirmată cu Covid19 eu nu pot imediat să transmit la altă persoană, trebuie eu întâi să fac aceea infecţie, în perioada de incubaţie. E bine să evităm speculaţii, dar ceea ce pot spune în momentul de faţă - şi avem date certe, avem date la 4 luni de la prima doză în care nivelul anticorpilor este foarte stabil - probabil că va fi o imunitate durabilă”, spune Valeriu Gheorghiţă.

Comenteaza