Studiu: Vaccinul Pfizer poate fi mai puțin eficient la persoanele care suferă de obezitate

Studiu: Vaccinul Pfizer poate fi mai puțin eficient la persoanele care suferă de obezitate

Vaccinul Pfizer-BioNTech poate fi mai puțin eficient la persoanele care suferă de obezitate, sugerează datele unui studiu condus de cercetătorii italieni.

Potrivit rezultatelor studiului, nivelul acestora de anticorpi, după două doze de vaccin, a fost la jumătate față de cantitatea de anticorpi întâlnită la oamenii sănătoși.

Deși este prea devreme să știm ce înseamnă acest lucru pentru eficacitatea vaccinului, ar putea presupune că oamenii cu obezitate au nevoie de o doză suplimentară de vaccin pentru a se asigura imunizarea.

Cercetările anterioare au sugerat că obezitatea - care este definită ca având un indice de masă corporală (IMC) peste 30 - crește riscul de a muri de Covid-19 cu aproape 50%, precum și crește riscul de a ajunge la spital cu 113%, scrie observatornews.ro.

 Unele dintre acestea se pot datora faptului că persoanele cu obezitate au adesea alte afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul de tip 2. De asemenea, excesul de grăsime corporală poate provoca modificări metabolice, cum ar fi rezistența la insulină și inflamația, care îngreunează lupta organismului împotriva infecțiilor.

Această stare constantă de inflamație de grad scăzut poate, de asemenea, să slăbească anumite răspunsuri imune, inclusiv cele lansate de celulele B și T care declanșează un răspuns protector după vaccinare.

Cercetări separate au arătat că vaccinul antigripal este doar la jumătate mai eficient la persoanele cu obezitate în comparație cu cei care nu au probleme cu greutatea.

Noul studiu, care nu a fost încă examinat de referenți externi, oferă primele dovezi directe care sugerează că astfel de probleme pot apărea la vaccinurile anti-Covid.

Aldo Venuti, de la Istituti Fisioterapici Ospitalieri din Roma din Roma, și colegii săi au evaluat răspunsul anticorpilor după două doze de vaccin Pfizer / BioNTech la 248 de lucrători din domeniul sănătății. La șapte zile de la primirea celei de-a doua doze, 99,5% dintre aceștia au dezvoltat un răspuns la anticorpi, iar acest răspuns a fost mai mare decât cel înregistrat la persoanele care și-au revenit din Covid-19.

Cu toate acestea, răspunsul a fost scăzut la persoanele care erau supraponderale și obeze.

”Deoarece obezitatea este un factor de risc major pentru morbiditate și mortalitate pentru pacienții cu Covid-19, este obligatoriu să planificăm un program eficient de vaccinare în acest subgrup”, au scris Aldo și colegii săi.

”Deși sunt necesare studii suplimentare, aceste date pot avea implicații importante asupra dezvoltării strategiilor de vaccinare pentru Covid-19, în special la persoanele obeze. Dacă datele noastre ar fi confirmate prin studii mai ample, oferirea persoanelor obeze cu o doză suplimentară de vaccin sau o doză mai mare ar putea fi opțiuni care să fie evaluate la această populație”, a spus Aldo Venuti.

Într-un studiu separat al lucrătorilor din domeniul sănătății brazilieni, Altmann și colegii săi au arătat că reinfecția cu Sars-CoV-2 a fost, de asemenea, mai frecventă în rândul persoanelor cu un indice al masei corporale ridicat și că au avut tendința de a avea răspunsuri mai mici de anticorpi la infecția inițială.


 

Comenteaza