Probleme mari cu rapelul Pfizer. Specialiștii cer întârzierea lui de urgență, ce se întâmplă

Probleme mari cu rapelul Pfizer. Specialiștii cer întârzierea lui de urgență, ce se întâmplă
| Foto: mediafax

În plină campanie de vaccinare anti-covid, cercetătorii cer insistent amânarea rapelului cu vaccinul anti-covid Pfizer. 

Motivația acestora vine în urma unor cercetări efectuate în ultima perioadă. Rezultatele cercetărilor spun că prima doză are o eficacitate de 92,6%.

A doua doză ar micșora eficacitatea vaccinului, dacă este administrat mai devreme de trei luni.

Datele prezentate de cercetătorii britanici arată că, după prima doză, eficacitatea pentru vaccinul anti-covid Pfizer este mare, de 92,6%.

Odată aplicat rapelul, această eficacitate scade exponențial, existând riscul ca imunitatea organismului să scadă și ea.

Astfel s-a cerut amânarea rapelului cu vaccinul anti-covid Pfizer pentru trei luni, cel puțin. Problema este că, atât în România, cât și în celelalte state, s-a trecut deja la rapel, deja informațiile apărând foarte târziu.

”Reeșalonarea pentru a doua doză de vaccin Pfizer / BioNTech Covid-19 va aduce o protecție mai rapidă unui număr mai mare de persoane cu cel mai mare risc, inclusiv mai mulți lucrători din domeniul sănătății.”, spun specialiștii, preluați de playtech.ro.

EMA, agenția europeană, spune că intervalul maxim pentru rapel, în cazul vaccinului Pfizer ar trebui să fie de 42 de zile. La polul opus, FDA, agenția federală americană, cere un interval de 21 de zile între cele două doze.

Experții principali în vaccinuri au susținut decizia guvernului de a amâna a doua doză cu până la trei luni, după ce medicii au avertizat că strategia se dovedește „din ce în ce mai dificil de justificat”.

Asociația Medicală Britanică (BMA), a sugerat că a doua doză cu vaccinul anti-covid Pfizer poate fi întârziată. În același timp a solicitat o întârziere maximă de șase săptămâni. Același gen de cerere l-au făcut și cercetătorii canadieni.

Cererile oficiale făcute de canadieni se bazau pe recentele descoperiri, la amândouă vaccinurile anti-covid. Dar în special la vaccinul anti-covid Pfizer. ”Acest lucru va preveni bolile mai severe, spitalizarea și decesele și va reduce presiunile asupra serviciului nostru de sănătate.”, spuneau canadienii.

”Reducerea la jumătate a numărului de vaccinări în următoarele 2-3 luni din cauza administrării a două vaccinuri în succesiune rapidă, mai degrabă decât cu o întârziere de 12 săptămâni nu oferă un impact optim asupra sănătății publice.

Amânarea administrării celei de-a doua doze este o chestiune de securitate naţională. Dacă este ignorată, va conduce cu siguranţă la mii de spitalizări şi decese asociate COVID-19 în această iarnă”, au declarat cercetătorii canadieni Danuta Skowronski şi Gaston De Serres.

Comenteaza