Bacteriile intestinale influenţează severitatea bolii COVID-19 . Ce spun studiile

Bacteriile intestinale influenţează severitatea bolii COVID-19 . Ce spun studiile
| Foto: mediafax

Organismele microscopice care trăiesc în intestinele noastre pot influenţa severitatea bolii COVID-19 şi răspunsul imun al organismului la aceasta, dar şi persistenţa simptomelor în timp, au raportat cercetătorii.

„Pacienţilor cu COVID-19 le lipsesc anumite bacterii bune care reglează sistemul nostru imunitar”, a spus dr. Siew Ng de la Universitatea Chineză din Hong Kong.

Prezenţa unui sortiment anormal de bacterii intestinale sau „disbioză” persistă după dispariţia virusului şi ar putea juca un rol important în păstrarea simptomelor de lungă durată care afectează unii pacienţi.

Echipa de cercetare a dezvoltat o formulă orală de bacterii vii cunoscute sub numele de probiotice şi o capsulă specială pentru a proteja organismele până când ajung în intestin.

„Comparativ cu pacienţii trataţi standard, studiul nostru pilot a arătat că mai mulţi pacienţi cu COVID-19 care au primit formula noastră de imunitate la microbiomi au scăpat complet de simptomele provocate de boală”, a spus Siew Ng, adăugând că celor care au primit formula li s-au redus semnificativ markerii pentru inflamaţia din sânge, au crescut favorabil bacteriile din scaun şi au dezvoltat anticorpi neutralizanţi împotriva virusului.

Asocierile dintre compoziţia microbiotei intestinale, nivelurile de citokine şi markerii inflamatori la pacienţii cu COVID-19 sugerează că microbiomul intestinal este implicat în amploarea severităţii COVID-19, posibil prin modularea răspunsurilor imune ale gazdei, potrivit revistei Gut, în care a fost publicat studiul.

Comenteaza