Alertă pe litoralul românesc! Zeci de turiști au aflat, în câteva zile, că au cancer de piele

Alertă pe litoralul românesc! Zeci de turiști au aflat, în câteva zile, că au cancer de piele
| Foto: Stirile Pro Tv

În ultimele zile, 39 de persoane au aflat că au cancer de piele, iar alte 6 ridică serioase suspiciuni în aceeași privință, după o consultație efectuată pe litoral.

Mulți români nu au noțiuni elementare despre cum pot fi prevenite aceste afecțiuni. Sunt concluziile amare ale campaniei ''Asumă-ți să fii sănătos'' desfășurată de Universitatea de Medicină Carol Davila din București, în 5 stațiuni de la malul mării.

4757 de perosane au trecut, în șase zile, pe la corturile amplasate în Costinești, Neptun, Saturn, Mangalia și Olimp. 36 de medici specialiști și rezidenți, veniți din București, au oferit consultații gratuite.

Din cei aproape 1400 de oameni care au fost evaluați de un dermatolog, 37 au fost diagnosticați cu carcinom și 2 cu melanom malign, adică diferite forme ale cancerului de piele. Iar alți 6 sunt suspecți de melanom.

Doar jumătate dintre persoanele consultate de medicii dermatologi foloseau creme cu protecție solară. Însă 80 la sută nu o aplicau corect - adică o foloseau o singură dată pe zi ori doar pe anumite părți ale corpului. Culmea este că 10% dintre oameni care au stat de vorbă cu medicii știau că există creme sau spray-uri care le pot proteja pielea împotriva razelor ultraviolete.

Incidența cancerului de piele a crescut considerabil în ultimii ani, iar dermatologii ne atenționează să fim atenți când cumpărăm cremele cu protecție solară. Trebuie alese în funcție de nuanța tenului și de anumite afecțiuni dermatologice. În plus, crema trebuie aplicată din două în două ore, inclusiv pe picioare. Și dacă intrăm în apă - chiar mai des.

În cele 5 stațiuni s-a realizat și screeningul pentru sincromul metaboilic și osteoporoză, iar pentru prima dată au fost consultați și copii. Mulți dintre ei au fost depistați cu obezitate, potrivit protv.ro

Comenteaza