Al patrulea vaccin împotriva coronavirus, gata de certificare: cât de bun este serul J & J

Al patrulea vaccin împotriva coronavirus, gata de certificare: cât de bun este serul J & J
| Foto: Playtech.ro

Un nou vaccin împotriva noului coronavirus ar putea intra în circulație în curând. Acesta este creat de Johnson & Johnson și a trecut prin toate etapele de testare.

La momentul de față, pe teritoriul Uniunii Europene sunt distribuite și administrate trei tipuri de vaccin împotriva Covid-19. Este vorba de Pfizer, Moderna și AstraZeneca. Un al patrulea vaccin a intrat în procesul de aprobare în Europa și ar putea fi folosit în viitorul apropiat în procesul de imunizare în masă.

Pe parcursul zilei de marți, Agenţia Europeană a Medicamentului a anunțat că a primit o solicitare din partea companiei Janssen – filiala belgiană a companiei farmaceutice americane Johnson & Johnson – pentru autorizarea vaccinului său anti-COVID-19, notează Agerpres, care citează presa străină. Evaluarea EMA va fi finalizată, cel mai probabil, la mijlocul lunii martie.

Similar cu cel realizat de AstraZeneca împreună cu cercetătorii de la Oxford, acest vaccin de la Johnson & Johnson are o eficacitate globală de 66% și nu folosește ARN mesager. În schimb, utilizează un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirus. Pentru a se ajunge la valoarea menționată, au fost efectuate teste clinice pe trei continente afectate de diferite variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, conform datelor oficiale furnizate de producător. Poate fi stocat la temperatura unui frigider normal, detaliu ce facilitează distribuția.

La testele clinice, la care au participat aproape 44.000 de voluntari, nivelul protecţiei împotriva formelor moderate şi severe de COVID-19 a variat de la 72% în SUA la 66% în America Latină şi la numai 57% în Africa de Sud. Pornind de la aceste date, dar și de la analizele proprii, reprezentanții Agenției Europene a Medicamentului au anunțat că, dacă informațiile depuse de cei de la Johnson & Johnson se dovedesc a fi adevărate în întregime, evaluarea vaccinului se va încheia la mijlocul lunii martie. În acel moment, acesta va deveni al patrulea vaccin care va primi autorizaţia de comercializare în UE, potrivit playtech.ro.

Etichete
Comenteaza