Este puțin probabil ca pandemia să se termine până la sfârșitul anului. Avertismentul OMS

Este puțin probabil ca pandemia să se termine până la sfârșitul anului. Avertismentul OMS
| Foto: Shutterstock

Deși răspândirea coronavirusului a fost încetinită în unele țări datorită lockdown-ului și campaniilor de vaccinare, este „prematur“ și „nerealist“ să credem că pandemia se va încheia până la sfârșitul anului.

Într-o conferință de presă de la Geneva, medicul Michael Ryan a spus că, în timp ce vaccinarea oamenilor vulnerabili, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății, va contribui la eliminarea „tragediei și a fricii“ în fața situației și va ajuta la reducerea presiunii asupra spitalelor.

„Cred că ar fi prematur și nerealist să credem că vom termina cu acest virus până la sfârșitul anului“, a spus Ryan.

Expertul este de părere că vom deține controlul pandemiei atunci când vaccinurile vor avea un impact semnificativ asupra ratei și a riscului de transmitere a virusului, nu doar asupra decesului și spitalizării, potrivit alephnews.ro.

Numărul de noi infecții la nivel mondial a crescut săptămâna trecută, pentru prima dată în aproape două luni. „Acest lucru este dezamăgitor, dar nu surprinzător“, a spus directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Facem cercetări pentru a înțelege mai bine aceste creșteri ale transmiterii. Unele dintre ele par a fi cauzate de relaxarea măsurilor sanitare, de circulația noilor tulpine și de oamenii care «lasă garda jos»“.

El a mai avertizat că, în timp ce vaccinurile ar ajuta la salvarea de vieți, „țările fac o greșeală dacă se bazează exclusiv pe vaccinuri. Măsurile sanitare de prevenție rămân baza“.

Comenteaza