STUDIU: Persoanele care n-au avut Covid au anticorpi mai puţini după rapel, față de persoanele care au avut boala și s-au vaccinat cu prima doză

STUDIU: Persoanele care n-au avut Covid au anticorpi mai puţini după rapel, față de persoanele care au avut boala și s-au vaccinat cu prima doză
| Foto: Observatornews.ro.

Un studiu românesc anunţă concluzii foarte interesante privind imunizarea post-vaccin.

Se pare că persoanele care nu au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 dezvoltă post-rapel un titru de anticopi anti-Spike mai mic față de persoanele care au trecut prin infecție și s-au vaccinat cu prima doză.

Răspunsul imun după prima doză de vaccin este scăzut la persoanele care nu au trecut anterior prin boală, potrivit unui studiu recent.

Autorii studiului recomandă autorităților să reevalueze cu atenție posibilitatea administrării unei singure doze persoanelor care au trecut prin boală concomitent cu eventuala optimizare a dozelor disponibile.

Astfel, analiza probelor prelevate de la persoanele care nu au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 în trecut arată faptul că răspunsul imun rămâne scăzut înaintea rapelului, având în vedere că 48% dintre cei care au primit prima doză nu au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație mai mare de >=80AU/ML în intervalul 18-20 de zile de la administrarea vaccinului. Totodată, specialiștii au identificat și o persoană care nu a dezvoltat deloc anticorpi în acest interval.

În schimb, s-a observat că procentul persoanelor care au dezvoltat anticorpi anti-Spike IgG într-o concentrație >=80AU/ml, deși nu au trecut anterior prin boală, crește considerabil, la 99,5%, la 8-12 zile de la administrarea celei de-a doua doze.

Totuși, există o persoană care nu dezvoltat anticorpi nici în acest interval de la rapel.

"Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să “întărească” memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală", a explicat Dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Din eșantionul analizat s-au evidențiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecție COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecției prin test RT-PCR efectuat anterior. Specialiștii anunță că doar 2 persoane din eșantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării. În ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza