Se pot vaccina pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant? Ministerul Sănătății răspunde

Se pot vaccina pacienții care iau tratament anticoagulant sau antiagregant? Ministerul Sănătății răspunde
| Foto: Profimedia

Ministerul Sănătăţii a făcut vineri precizări în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva Covid a persoanelor care se află sub tratament anticoagulant sau antiagregant.

Potrivit unui comunicat al MS, pacienţilor aflaţi sub tratament anticoagulant cronic cu preparate cumarinice (Warfarină, Acenocumarol ) cu INR în marja terapeutică (2,0-3,0) li se poate administra vaccinul în siguranţă, fără a se întrerupe tratamentul anticoagulant.

De asemenea, MS anunţă că pacienţii cu proteze metalice mitrale şi aortice trebuie să-şi dozeze INR-ul înainte de vaccinare, iar în cazul în care INR este peste 3,0 se recomandă consultarea medicului prescriptor în vederea ajustării dozelor de anticoagulant

„Pacienţilor aflaţi sub tratament cu noile anticoagulante de tip NOAC (Apixaban, Rivaroxaban, Edoxaban, Dabigatran) li se poate administra vaccinul în siguranţă, fără a omite nicio doză de anticoagulant.

Pacienţilor aflaţi sub tratament cu anticoagulant injectabile (heparine cu greutate moleculară mică sau fondaparinux) li se poate administra vaccinul în siguranţă.

Ca măsură de precauţie suplimentară se poate recomanda administrarea dozei zilnice de anticoagulant după administrarea vaccinului, fără a omite nicio doză de anticoagulant”, a transmis Ministerul Sănătăţii, potrivit alephnews.ro.

Totodată, pacienţii în tratament cronic cu antiagregante plachetare (Acidul acetilsalicic, Clopidogrel, Ticagrelor, Prasugrel) nu necesită nicio ajustare a medicaţiei şi nu trebuie să întrerupă medicaţia.

„Se recomandă utilizarea seringilor de 1 ml, cum ar fi cele de 23G sau 25G grosime a acului (acele trebuie să fie foarte subţiri). Este recomandată menţinerea unei presiuni continue la nivelul locului de injectare, prin apăsare, pentru minim 2 minute. În cazul formării unui hematom, pacientul trebuie sa contacteze medicul curant”, au mai transmis reprezentanţii ministerului.

Aceştia precizează că informaţiile au fost validate de prof. univ. dr. Theodora Mariana Nicoleta Benedek, preşedinta Comisiei de cardiologie a Ministerului Sănătăţii.

Comenteaza