Decizie radicală a patriarhiei în cazul Visarion Alexa, preotul acuzat de abuz sexual!

Decizie radicală a patriarhiei în cazul Visarion Alexa, preotul acuzat de abuz sexual!

Biserica Ortodoxă Română a luat o decizie radicală după cazul Visarion Alexa.

Biserica Ortodoxă Română urmează să implementeze o serie de noi hotărâri, care s-au aprobat în cadrul Sfântului Sinod al BOR pe data de 29 septembrie. Mai precis, această decizie privește spovedania, care se va realiza respectând reguli stricte.

Concret, discuțiile au vizat pe lângă spovedanie, și rolul duhovnicului, în contextul scandalului actual, acela unde părintele Visarion Alexa a fost acuzat de agresiune sexuală de către o enoriașă.

Așadar, spovedania se va realiza „în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei.

Astfel, o altă discuție a vizat rolul duhovnicului, așa că acesta va avea datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea lui.

Totodată, noile măsuri urmăresc și ca taina spovedaniei să nu fie condiționată de vreun interes material sau de altă natură.

De asemena, orice duhovnic va trebui să aibă, la rândul său, un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant.

De precizat este că, partea care se inspiră cel mai mult din cazul lui Visarion Alexa prevede ca duhovnicul să fie un cleric cu viață duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupești și cultivă virtutea sfințeniei, potrivit wowbiz.ro.

Comenteaza