Un miliardar slovac a fost arestat. Care este legătura lui cu România

Un miliardar slovac a fost arestat. Care este legătura lui cu România
| Foto: mediafax

Poliţiştii slovaci l-au reţinut aseară oficial pe Jaroslav Haščák, pentru fapte de corupţie şi spălare de bani. 

Alături de partenerii săi Marek Dospiva şi Jozef Oravkin, Haščák a înfiinţat în 1994, la doi ani după divizarea Cehoslovaciei, fondul de investiţii Penta Investments.

În 1995, grupul a preluat cel mai mare operator de pariuri din Europa Centrală şi de Est, Fortuna, cu peste 6.200 de angajaţi.  Şi în România, Fortuna este una dintre cele mai cunoscute case de pariuri, cu agenţii stradale la tot pasul, dar şi cu o platformă online pentru împătimiţi. 

În urmă cu trei ani, Penta a cumpărat cel mai mare grup Pharma din România, ADPharma, care controlează farmaciile Sensiblu şi Punkt şi distribuitorul de medicamente Mediplus. 

În urma tranzacţiei, estimată la 300 de milioane de euro, brandul Dr. Max a devenit principalul operator farmaceutic de pe piaţa românească  şi unul dintre primele patru lanţuri de farmacii din Europa, cu 15.000 de angajaţi la nivel european. 

La finalul lui 2017, grupul ceho-slovac şi compania chineză CEFC au vrut să cumpere Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV. De aproape cinci ani, grupul Penta este investigat oficial la Bratislava, într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie, cunoscut sub numele de Gorilla. 

Scandalul a izbucnit în urma unor scurgeri de informaţii din arhiva serviciului secret slovac şi  a scos la iveală modul în care au fost orchestrate privatizări strategice. Potrivit presei slovace, Haščák n-ar fi străin nici de moartea reporterului Jan Kuciack, specializat în investigarea cazurilor de corupţie.

Etichete
Comenteaza