SE TERMINĂ războiul! S-a aflat decizia care ar putea pune capăt războiului

SE TERMINĂ războiul! S-a aflat decizia care ar putea pune capăt războiului

Un fost consilier a lui Vladimir Putin consideră că Occidentul va pune capăt războiului din Ucraina. 

Dr. Andrei Illarionov este de părere că dacă s-ar lua o astfel de măsură „într-o lună sau două operațiunile militare rusești din Ucraina, probabil, vor înceta”.

Un “embargo real” asupra energiei rusești din partea țărilor occidentale ar putea opri războiul din Ucraina, a sugerat fostul consilier economic principal al președintelui Vladimir Putin, Dr. Andrei Illarionov a declarat că Rusia “nu a luat în serios” amenințările altor țări de a-și reduce consumul de energie, transmite BBC.

În ciuda faptului că încearcă să își reducă dependența de sursele rusești, Europa continuă să cumpere petrol și gaze. Anul trecut, prețurile în creștere au însemnat că veniturile din petrol și gaze au reprezentat 36% din cheltuielile guvernamentale ale Rusiei. O mare parte din aceste venituri provin de la Uniunea Europeană, care importă aproximativ 40% din gazele și 27% din petrolul său din Rusia.

Săptămâna aceasta, cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat că “un miliard (n.r. de euro) este ceea ce îi plătim lui Putin în fiecare zi pentru energia pe care ne-o furnizează”.

Dr. Illarionov a declarat că dacă țările occidentale “ar încerca să pună în aplicare un adevărat embargo asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia … aș paria că, probabil, într-o lună sau două, operațiunile militare rusești din Ucraina, vor înceta”.

“Este unul dintre instrumentele foarte eficiente aflate încă în posesia țărilor occidentale”, a adăugat el.

În timp ce comerțul cu petrol și gaze a continuat în timpul conflictului, sancțiunile pe scară largă înseamnă că multe alte activități economice au fost oprite, multe companii străine s-au retras și exporturile au fost perturbate.

Un studiu recent realizat de bancă centrală a Rusiei prevede chiar că economia se va contracta cu 8% în acest an, în timp ce Institutul Internațional de Finanțe spune că ar putea scădea cu până la 15%.

Dr. Illarionov a sugerat că președintele Putin este pregătit să suporte o lovitură pentru economie ceea ce arată unde se află, de fapt, prioritățile sale.

 
“Ambițiile sale teritoriale, ambițiile sale imperiale, sunt mult mai importante decât orice altceva, inclusiv mijloacele de trai ale populației rusești și ale situației financiare din țară … chiar și starea financiară a guvernului său”, a spus el, potrivit capital.ro.

Comenteaza