Lovitură mare pentru Vladimir Putin! Se anunță sfârșitul lui...

Lovitură mare pentru Vladimir Putin! Se anunță sfârșitul lui...

Structurile de forță de la Moscova s-ar putea împotrivi lui Vladimir Putin, actualul lider al Kremlinului.

Doi autori ruși au efectuat o analiză pentru revista Foregin Affairs, în cadrul căreia au vorbit despre tensiunile dintre președintele Vladimir Putin și serviciile de securitate și armată din Rusia.

Andrei Soldatov și Irina Borogan, autorii analizei, au reamintit că liderul de la Kremlin a organizat o ședință televizată a consiliului de securitate în cadrul căreia l-a umilit pe Serghei Narîșkin, șeful serviciului de informații externe. La vremea respectivă, acesta nu era entuziasmat de poziția Rusiei.

Ulterior, Vladimir Putin a plasat doi generali ai Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în arest la domiciliu, asta în timp ce armata sa se confrunta cu un număr ridicat de pierderi și cu rezistența ucrainenilor. Totodată, liderul de la Kremlin a decis să demareze o anchetă cu privire la informațiile din Ucraina și a utilizării, în mod abuziv, a fondurilor destinate grupurilor pro-Kremlin în țara vecină.

Cu toate acestea, Vladimir Putin nu s-a oprit aici. El a forțat un comandat adjunct al Gărzii Naționale să demisioneze din cauza unei anchete penale.

În plus, spun cei doi autori ruși, unul dintre generalii FSB care a fost plasat în arest la domiciliu a fost transferat la închisoarea Lefortovo.

Autorii analizei spun că evoluțiile care au avut loc până acum în Rusia arată, de fapt, o schimbare substanțială în relația lui Vladimir Putin cu serviciile de securitate și cu armata.

Înainte de război, elita securității rusești reprezenta un centru major de putere în regimul Putin, el bazându-se pe securitate pentru a-și menține puterea și pentru a-și impune politicile.

Acum, liderul de la Kremlin pare într-un dezacord uriaș cu serviciile de securitate și cu armata. Pe acest fond, experții se întreabă cât timp vor mai fi tolerate greșelile lui Vladimir Putin în interiorul regimului.

Autorii analizei spun că evenimentele din ultima perioadă sunt demne de a fi luate în seamă, însă subliniază că ele nu reprezintă o prăbușire a ordinii actuale. Concret, cei doi autori consideră că elita de securitate nu va face nicio mișcare împotriva lui Putin.

Chiar dacă șansele sunt scăzute ca elita de securitate să facă vreo mișcare împotriva lui Vladimir Putin, există un scenariu în care el ar putea pierde încrederea celor mai loiali.

”Tensiunile din ce în ce mai vizibile dintre el și membrii de rang înalt ai elitei sale de securitate sugerează că Putin ar putea fi mai paranoic ca niciodată în legătură cu posibilele provocări la adresa puterii sale. Pe de altă parte, astfel de discordie poate indica, de asemenea, că cel puțin unii membri ai cercului său intim sunt nemulțumiți de cursul pe care el l-a stabilit”, se arată în analiză.

Autorii analizei spun că dacă economia Rusiei ajunge în punctul în care guvernatorii regionali încep să își retragă susținerea pentru Putin, iar ordinea economică care a susținut statul securist al lui Putin timp de peste 20 de ani începe să se prăbușească, atunci elita de securitate va considera că Kremlinul a pierdut controlul asupra țării. Din acest motiv, elita ar putea permite o eventuală lovitură de stat, potrivit capital.ro.

Comenteaza