Schimbări majore în Codul Rutier! Poți rămâne fără carnet dacă nu respecți noul marcaj

Schimbări majore în Codul Rutier! Poți rămâne fără carnet dacă nu respecți noul marcaj

 Șoferii vor întâlni un nou marcaj rutier, care îi va obliga să oprească cu trei metri înainte de semafor.

Încă din vara anului 2021 a fost aprobată introducerea semnului de circulație bike box. Acesta este un marcaj care va fi implementat la semafoarele din intersecțiile mari, în București. "Bike box" a fost aprobat încă de anul trecut de Comisia Tehnică Rutieră. Așadar, bicicliștii se vor încadra într-un loc special pentru un viraj la stânga în marcajul dedicat lor și vor continua pe pista specială pentru bicicliști.

Marcajul Bike Box va apărea la intersecțiile semaforizate în zonele unde sunt trecerile de pietoni unde se poate efectua virajul la stânga. Măsura vizează siguranță persoanelor care folosesc biciclete și trotinete.

Pătrunderea mașinilor în zonele cu bike box este interzisă, atunci când semaforul arată culoarea roșie.

„Bike box-ul reprezintă o zona bine delimitată, constând într-un marcaj în formă pătrată, cu o bicicletă în mijloc, care va apărea pe carosabil. Principalul rol al acestor marcaje este să-i ajute pe cei care se deplasează pe două roți, prin crearea unui spațiu de stocare a bicicletelor care efectuează virajul la stânga. Bicicliștii vor avea, astfel, posibilitatea de a fi primii la semafoare și de a avea o vizibilitate crescută în zonele aglomerate. Aceștia nu se vor mai expune riscului de a fi acrosati de autoturismele care pleacă în viteză de la semafor și nici nu vor mai inhala gazele de eșapament”, a fost mesajul transmis de Primăria Capitalei.

Șoferii sunt obligați ca atunci când ajung la semafor în astfel de intersecții să rămână în spatele marcajelor Bike Box. Conducătorii auto care nu respectă regulile semnului Bike Box riscă o amendă mare, ce poate ajunge la valoarea de 750 de lei și suspendarea permisului de conducere, pentru 30 de zile. Noul marcaj a fost introdus deja în Codul Rutier.

Semnul bike box există de ani buni în Viena și a fost introdus, pentru început, în București, protejându-i pe cei care se deplasează cu bicicletele, potrivit spynews.ro.

Comenteaza