Ai mare grijă! Medicii trag un semnal de alarmă! "Intoxicația cu 10 comprimate poate fi mortală chiar la adult"

Ai mare grijă! Medicii trag un semnal de alarmă! "Intoxicația cu 10 comprimate poate fi mortală chiar la adult"

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la administrarea paracetamolului, mai ales la copii. 
 

Medicii trag un semnal de alarmă cu privire la administrarea paracetamolului, mai ales la copii. Excesul de acest medicament poate duce la situaţii grave.

Tudor Ciuhodaru, specialist în Medicina de Urgenţă, a făcut declaraţii care ar trebui să-i pună pe gânduri pe părinţi. Doi copii au ajuns la spital în urmă cu ceva timp, după ce părinţii le-au administrat paracetamol în doze pentru adulţi.

"Atenție părinți și bunici. În cazul răcelilor la copii nu trebuie niciodată depăşită doza de paracetamol! 10 comprimate de paracetamol pot fi mortale. Respectarea strictă intervalului de minim 4 ore între două administrări şi a dozei maxime zilnice sunt esențiale pentru a nu apărea efecte toxice.

Doi copii au ajuns la urgențe în stare gravă după ce părinţii le-au administrat paracetamol într-o doză asemănătoare celei pentru adulţi. Cei doi frați au ajuns la spital cu insuficiență hepato-renală iar unul din ei nu a mai putut fi salvat. Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui predate în toate școlile din România. Așa cum prevăd cele 2 proiecte de lege pe care le-am depus în parlament.

Rețineți:
1. Paracetamololul este toxic pentru ficat dacă se depășește doza.
2. Are acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă.
3. De aceea este indicat pentru tratamentul simptomatic al:
a) febrei și al
b) durerilor uşoare şi medii cu diferite localizări: cap, articulații, dinți, dureri faringiene sau durerea la locul vaccinării.
4. Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor. De aceea:
5. Nu se recomandă administrarea la intervale mai mici de 4 ore.
6. Nu trebuie administrate mai mult de 4 doze pe zi.
7. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 zile este necesară reevaluarea diagnosticului şi tratamentului.
8. Copilul nu este un adult în miniatură. (metabolismul diferit impune ajustarea dozelor) iar la
9. La copii cu vârsta sub 6 ani recomandăm utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei (10 - 15 mg/kg/la o administrare).
10. Nu lăsați copiilor acces liber la medicamente (necesar un dulap închis). Intoxicația cu 10 comprimate de paracetamol poate fi mortală chiar la adult", a scris Tudor Ciuhodaru, specialist în Medicina de Urgenţă, potrivit spynews.ro.


 
 
 
 

Comenteaza