Specialiştii, în alertă. A apărut o nouă tulpină covid-19. “Este mutaţia cea mai îngrijorătoare”

Specialiştii, în alertă. A apărut o nouă tulpină covid-19. “Este mutaţia cea mai îngrijorătoare”
| Foto: digi24.ro

Experții în medicină trag un semnal puternic de alarmă și spun că infecția de coronavirus a înregistrat o nouă mutație în Marea Britanie! 

Pe lângă cea recentă, așadar a mai apărut o mutație a virusului care îi îngrijorează și mai mult pe experți.

Noua mutație apărută în Marea Britanie seamănă foarte mult cu cele apărute în Brazilia și Africa de Sud, iar experții spun că aceasta reduce din efectul pe care îl au vaccinurile recent descoperite și puse pe piață, cu care s-au vaccinat deja milioane de persoane din Uniunea Europeană și Marea Britanie.

Marea Britanie a înregistrat deja 11 astfel de cazuri și specialiștii se tem ca aceste cazuri să nu se înmulțească în perioada următoare.

De aceea, s-a trecut la o testare masivă în zonele unde au fost descoperite. Cazurile au apărut în Bristol și Liverpool, la oameni care nu au călătorit în Brazilia sau Africa de Sud.

Potrivit Public Health England, au fost descoperite 11 cazuri de infectare cu această nouă mutație, denumită E484K, majoritatea în sud-vestul Angliei. Mutația E484K a afectat proteina Spike a virusului.

Mai multe studii de laborator au relevat că vaccinurile dezvoltate până în prezent şi terapia cu anticorpi sunt mai puţin eficiente în cazul variantei sud-africane.

În schimb, analizele preliminare arată că aceste vaccinuri îşi menţin eficacitatea în cazul variantei britanice a coronavirusului, cea fără mutaţia E484K descoperită acum.

Noua mutație a apărut spontan în varianta britanică a coronavirusului şi este ”mutația cea mai îngrijorătoare”, afirmă Calum Semple, membru al unui grup care consiliază guvernul britanic.

Ministrul Sănătății, Matt Hancock, a declarat că este prea devreme pentru a spune exact care va fi impactul variantelor asupra vaccinurilor, dar au fost raportate astfel de mutații îngrijorătoare în Bristol și Liverpool.

 ”Trebuie să acționăm în continuare cu prudență, nu în ultimul rând din cauza provocărilor noi pe care le prezintă noile variante ale coronavirusului”, le-a spus el parlamentarilor.

Așadar autorităţile britanice au început o campanie masivă de testare ‘door-to-door’ în zonele unde au fost confirmate infectări cu varianta sud-africană a coronavirusului.

”În condițiile unor niveluri foarte ridicate de replicare a virusului, chiar și cele mai stricte controale la frontieră, deși pot întârzia răspândirea, este puțin probabil să împiedice apariția de noi variante”, a declarat Jonathan Stoye, virolog la The Francis Crick Institute, potrivit impact.ro.

Comenteaza