Ce este şi de ce e importantă recuperarea respiratorie pentru pacienţii vindecaţi de COVID-19

Ce este şi de ce e importantă recuperarea respiratorie pentru pacienţii vindecaţi de COVID-19
| Foto: libertatea.ro


Specialistul în Fiziokinetoterapie Mihaela Mihăescu explică, detaliat, ce înseamnă recuperarea respiratorie pentru un pacient vindecat de COVID-19.

„Reabilitarea respiratorie este o metodă terapeutică bazată pe dovezi, realizată de o echipă multidisciplinară, care se adresează pacienţilor, în principal, cu dispnee (greutate în respiraţie) şi scăderea toleranţei la efort de cauză respiratorie. Aceasta ajută, alături de medicamente, la scăderea senzaţiei de lipsă de aer şi la creşterea capacităţii de exerciţiu”, spune Mihăescu.

Până în acest moment, nu s-a putut determina impactul pe termen mediu şi lung al infecţiei cu COVID-19 asupra sistemului respirator şi asupra altor organe, la pacienţii vindecaţi şi externaţi, tocmai de aceea, tratamentul este esenţial.

Conform experţilor, circa un sfert din pacienţii vindecaţi după infecţia cu SARS-CoV-2 rămân cu sechele respiratorii, având capacitatea pulmonară redusă cu aproximativ 20-30%.

Partea medicală este o muncă de echipă. Mihaela Mihăescu spune că în această echipă medicul specialist de reabilitare medicală are rolul de coordonator, alături de asistentul generalist cu pregătire balneoterapeutică, kinetoterapeut şi de psiholog. În funcţie de problemele cu care se prezintă în departamentul de recuperare medicală, se elaborează un program separat, individualizat pentru fiecare pacient în parte.

Recuperarea respiratorie se adresează pacienţilor în toate stadiile manifestărilor patologice în pneumologie. Kinetoterapeutul, aşa cum precizează Mihaela Mihăescu, îşi găseşte locul alături de pacienţii internaţi în spital. Aici, este vorba despre programul intensiv care durează pe toată perioada spitalizării, inclusiv la pacienţii aflaţi la secţiile de reanimare.

„Cel mai mult, specialiştii în Fiziokinetoterapie se adresează pacienţilor aflaţi în ambulatoriu, care vin la şedinţele de recuperare medicală în mod regulat. Un avantaj foarte mare al recuperării respiratorii îl reprezintă colaborarea cu pacienţii la domiciliu.  Pacienţii pot învăţa exerciţiile în perioada de ambulator şi le pot continua acasă, atâta timp cât este necesar. Kinetoterapeutul mai poate ajuta pacienţii acasă, în condiţiile în care aceştia nu se pot deplasa până la o secţie de recuperare medicală”, explică specialista.

Scopul specialiştilor în recuperare medicală este creşterea calităţii vieţii acestor pacienţi.

Ce simptome are pacientul cu patologie pulmonară: dispnee (jenă respiratorie/efort de respiraţie)
oboseală/fatigabilitate, limitarea capacităţii de efort, limitarea în desfăşurarea activităţilor cotidiene.

Paşii recuperării pacienţilor post-COVID, din punct de vedere respirator: recuperarea respiratorie propriu-zisă, în urma bolii COVID-19, recuperarea complicaţiilor date de imobilizarea prelungită, cum ar fi hipotrofia musculară sau neuropatiile, recuperarea capacităţii de efort şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Aşa cum precizează Mihaela Mihăescu, pacientul se adresează kinetoterapeuţilor, după ce au fost evaluaţi de pneumolog şi au primit un diagnostic. 

Kinetoterapia sau gimnastica medicală, aşa cum este cunoscută, în recuperarea bolnavilor cu afecţiuni respiratorii, este o metodă de bază, indiferent de boală, de stadiul sau tipul disfuncţional. „Nu numai că se adresează direct celor mai importante verigi fiziopatologice ale bolii respiratorii, dar reprezintă şi o terapie de permanenţă, de „domiciliu”, pe care bolnavul şi-o poate aplica cu succes oriunde s-ar găsi: la serviciu, pe stradă etc.”, spune Mihaela Mihăescu.

Comenteaza