CALCULATOR GREUTATE! Câte kg este normal să ai în funcție de înălțime și vârstă

CALCULATOR GREUTATE! Câte kg este normal să ai în funcție de înălțime și vârstă

Specialistul în nutriție calculează grautatea ideală bazându-se pe un calcul simplu care are în vedere criterii precum vârstă, înălțimea, sexul și indicele de masă corporală.

Indicele de masă corporală (IMC) pentru estimarea greutății ideale în funcție de înălțime este un etalon recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, mai ales pentru faptul că nu oferă o valoare fixă, ci un interval destul de confortabil din punct de vedere psihologic al greutății considerate normale.

O metodă de apreciere a statusului ponderal este exprimată de indicele de masă corporală:

IMC = greutatea corporală în kg/înălțime în metri la pătrat.

Organizația Mondială a Sănătății interpretează astfel valorile IMC:

18,49 sau mai puțin – Subponderal
18,5 – 24,9 – Greutate normală
25,0 – 29,9 – Supraponderal
30,0 – 34,9 – Obezitate gradul I
35,0 – 39,9 – Obezitate gradul II
40,0 sau mai mult – Obezitate gradul III
Acestei formule de calcul i s-a reproșat faptul că nu ține cont de procentul de grăsime din organism în raport cu masa musculară. Astfel s-a ajuns  la o altă formulă  indicele adipozității corporale, IAC. Acesta se calculează realizându-se raportul dintre circumferința șoldurilor și înălțime.  Un inconvenient este faptul că această formulă a fost studiată pe populații hispanice și afro-americane.

O altă metodă de calcul folosește măsurătorile talie-sold, pentru a se observă distribuția țesutului adipos. Din punct de vedere medical, această metodă de calcul este mai relevanță decât IMC, pentru că grăsimea abdominală este asociată cu risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Comenteaza