Adevărul despre antibiotice și covid-19. Un medic rupe tăcerea: „Pot provoca toxicități“

Adevărul despre antibiotice și covid-19. Un medic rupe tăcerea: „Pot provoca toxicități“
| Foto: m.rfi.ro

Un medic a venit cu detalii despre antibiotice și COVID-19. Ce a spus specialistul și cum a răspuns semnelor de întrebare pe care le au majoritatea românilor?

Un medic a venit cu impresii despre antibotice și cât de mult ajută în tratarea COVID-19. Acesta a reușit să le răspundă câtorva întrebări unor români. Zeci de mii de oameni s-au tratat de COVID-19 de la începutul pandemiei și până acum în diferite moduri.

Unii au recunoscut că au ales să încerce să se vindece după ureche, alții după propriile semne și nevoi ale trupului lor. Doctorul Cristian Băicuș din cadrul Spitalului Colentina a spus că procentul ajunge undeva la 80% din populație, dar cu toate astea niciun specialist nu recomandă o astfel de abordare.

Cristian Băicuș, medic, medicină internă la Spitalul Colentina: „Antibioticele pot da alergii, pot da diferite toxicități, de exemplu toxicitate renală, toxicitate hematologică, cel mai frecvent o infecție nosocomială, infecție digestivă cu Clostridium dificile.“

Doctorul avertizează că ar trebui ca antibioticul să fie folosit doar atunci când e nevoie. „Covid-19 este dat de un virus și virusul nu răspunde la antibiotice. Deși s-au dat antibiotice pentru virus, au fost teorii, au fost niște studii observaționale care până la urmă nu au fost confirmate, era vorba despre azitromicină în primul rând“ a declarat Cristian Băicuș, medic, medicină internă la Spitalul Colentina.

„Ordinea în care apar simptomele este foarte importantă în cazul în care avem de-a face cu cicluri suprapuse de boli precum gripa, care coincid cu COVID-19, potrivit playtech.ro.

Dacă ştim cum progresează aceste afecţiuni şi cum le putem diferenţia, medicii pot identifica precoce pacienţii cu COVID-19 sau cu altă boală, luând astfel decizii de tratament mai bune, care pot preveni agravarea stării de sănătate a acestora”

„Infecția debutează inițial ca orice, să zicem așa, altă viroză. Adică cu secreții nazale, până la febră. Ideea este și cât durează acest debut și cât durează până pot să apară formele acelea severe și se pare că e un interval de zile.

Este greu să facem o delimitare foarte clară la al câtălea strănut să ne gândim că am luat…sau e vorba despre această infecție. Dar tocmai de aceea, în acest moment, recomandările sunt să le punem împreună.

Adică secrețiile nazale, tuse, respirație dificilă, febră și contact cu cineva din zona respectivă sau cu cineva care a avut contact cu altă persoană, deci în momentul în care există acest cumul de simptome plus contact, atunci ne gândim”

Comenteaza