Vestea momentului....S-ar putea schimba definitiv harta Europei! Ce pun la cale oficialii lumii

Vestea momentului....S-ar putea schimba definitiv harta Europei! Ce pun la cale oficialii lumii

Prim-ministru al Kosovo, susține că războiul din Ucraina ar trebui să integreze Kosovo ca stat independent în comunitatea internațională.

În urmă cu patru ani, Albin Kurti, un reprezentant al celei mai radicale aripi de pe scena politică a Kosovo, a dat cu gaze lacrimogene în Parlamentul de la Pristina pentru a bloca adoptarea unui proiect de lege care acorda sârbilor kosovari drepturi de autoguvernare parțială.

Astăzi, Albin Kurti, ajuns prim-ministru al Kosovo, a venit la Forumul de Delphi pentru a susține că războiul din Ucraina ar trebui să accelereze integrarea Kosovo ca stat independent în comunitatea internațională, relatează ziarul grec KATHIMERINI.

Kathimerini: Prioritatea dvs politică este de a uni Kosovo cu Albania, înțeleg bine?

Albin Kurti: Sunt prim-ministru al Kosovo de un an și în acest an am avut mare succes, creștere economică de 8,3%, creșterea veniturilor fiscale cu 34% și redistribuire. Am majorat toate pensiile cu 11% și pensiile de invaliditate cu 33%, am acordat alocații pentru copii și nu facem discriminări pe criterii de naționalitate sau religie.

Dorim o cooperare strânsă cu Albania, dar nu în detrimentul minorităților. Problema este atunci când intervine Belgradul și vrea să ne submineze instituțiile.

Kathimerini: Acordul de la Bruxelles cu privire la înființarea unei Uniuni a municipalităților în care majoritari sunt sârbii nu este un lucru pe care îl face Belgradul acum, ci este ceva asupra căruia ați convenit încă din 2013.

Albin Kurti: Când eram în opoziție am reacționat la acest lucru deoarece nu este un lucru pe care îl cer sârbii din Kosovo

Kathimerini: Ați intrat în Parlament cu gaze lacrimogene….

Albin Kurti: Da, am făcut câteva acțiuni de activism împotriva unora dintre lucrurile care ne-au fost impuse, nu deoarece caracterul meu este radical, ci din cauza subiectului. Kosovo ar fi devenit o nouă Bosnie, un stat disfuncțional.

 
După aceea ni s-a dat dreptate la Curtea Constituțională, care a spus că Uniunea Municipiilor cu majoritate sârbă încalcă spiritul și litera Constituției. În Kosovo nu există incidente între albanezi și sârbi, Serbia este o altă problemă, potrivit capital.ro.

Comenteaza