Vestea care a cutremurat globul în această dimineață: „ZELENSKI S-A SINUCIS!”. Ce s-a întâmplat

Vestea care a cutremurat globul în această dimineață: „ZELENSKI S-A SINUCIS!”. Ce s-a întâmplat

O companie de securitate cibernetică, a transmis recent că Rusia ar fi răspândit zvonul conform căruia Volodimir Zelenski s-ar fi sinucis. 

Așadar, Mandiant a transmis că grupurile propagandistice pro-ruse au susținut în mod fals la câteva săptămâni de la începutul războiul împotriva Ucrainei că președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a sinucis.

Potrivit analiștilor, falsa afirmație este doar una dintre numeroasele operațiuni de dezinformare urmărite de la presupuși actori ruși și belaruși care aveau ca scop inducerea în eroare a publicului din Ucraina, Rusia și din alte părți ale Europei.

„Proliferarea operațiunilor informaționale aliniate cu Rusia sugerează importanța pe care Rusia o acordă modelării mediului informațional. Am observat că actori cunoscuți folosesc activele și infrastructura campaniilor anterioare, folosind capabilitățile dezvoltate de-a lungul timpului”, a declarat Alden Wahlstrom, analist senior la Mandiant, pentru CNN.

Totuși, firma americană de securitate cibernetică nu a indicat o legătură directă între guvernul rus și răspândirea informației false cu privire la sinuciderea lui Zelenksi. Chiar și așa, Mondiant descris activitatea ca fiind o „suspectată campanie de influență rusă”, în contextul în care dezinformarea și „măsuri active” au fost timp de decenii o parte cheie a strategiei de politică externă a Rusiei.

Simultan, firma de securitate punctează că autoritățile din Rusia au descris în mod fals invadarea Ucrainei drept o campanie de „denazificare”, chiar dacă Zelenski este evreu. Povestea falsă a sinuciderii lui Zelenski seamănă cu modul în care dictatorul nazist Adolf Hitler a murit în 1945, explică Mandiant.

Amintim că Facebook și YouTube au eliminat în luna martie un videoclip falsificat, răspândit pe scară largă, care pretindea să-l arate pe Zelenski cerând trupelor ucrainene să depună armele. La scurt timp după apariția videoclipului, adevăratul Zelenski a apărut într-un videoclip în care spunea că apărarea țării sale continuă, potrivit capital.ro.

Comenteaza