Rusia se pregătește să atace încă o țară?! Vladimir Putin nu se lasă până nu...

Rusia se pregătește să atace încă o țară?! Vladimir Putin nu se lasă până nu...

„Vladimir Putin va invada o altă țară, de pildă, Georgia. ”, a explicat Serhii Hakman, geopolitician ucrainean din Cernăuți.

Într-un interviu, pentru Gândul, geopoliticianul și directorul adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a Calificării, oferă o imagine de asamblu asupra  războiului de la graniţa României și explică resorturile acestuia, la o lună de la izbucnirea conflictului militar.

Imaginile cu case distruse de bombardamente, mașini făcute scrum, străzi pustii, blocate de dărâmături, arată dezastrul din țară. Cu toate acestea, Ucraina reușește să-și apere spațiul aerian și rezistă în fața avioanelor rusești.

„Este o zi mai liniștită, în urmă cu două zile au fost cinci alarme aeriene într-o singură zi. Situația este exact ca în război. O zi mai reușită, alta mai puțin reușită. Noi am rezistat, practic ne dădeau 24 ore și credeau că Ucraina va fi zdrobită. În mare măsură, putem spune că dușmanul este îndepărtat de Capitală. O situație mai complicată este în zona orașului Mariupol și a mării Azov.

Orașul este permanent bombardat, inclusiv au fost folosite bombele cu fosfor, rachete termobarice, cunoscute şi sub numele de “bombe vacuum”. Ceea ce se întâmplă în Mariupol, poate fi considerat un adevărat genocid. Să nu dai posibilitatea populației civile să iasă din zona de atac, eu consider că este o crimă de război.”, spune Serhii Hakman.

Suntem șantajați cu folosirea armelor nucleare, cu armele chimice. Totodată, suntem învinuiți că am fi avut laboratoare cu arme biologice folosite de SUA. Au fost laboratoare din perioada sovietică, care în perioada post-sovietică, au fost transformate în laboratoare pur medicinale pentru a cerceta virusurile. Mai multe comisii internaționale au fost prezente în aceste laboratoare din statele post-sovietice pentru verificări, iar singurele laboratoare care nu au permis aceste comisii au fost cele din Rusia. 

„Totodată, aceste jocuri în jurul stațiilor electrice nuclare, sunt absolut primejdioase nu numai pentru Ucraina, cât și pentru întreaga Europă. Asta deoarece nu sunt supuse unor examinări din partea specialiștilor. De cele mai multe ori se întrerupe curentul electric, și astfel nu se respectă temperaturile la care trebuie să lucreze centralele, ulterior ducând la ridicarea radiațiilor din zonă și astfel la explozii. În aceste situații, comunitatea internațională ar trebui să fie mult mai implicată, asta pentru că o avarie la una dintre aceste stații electrice nucleare,  ar înseamna o catastrofă pentru întreaga Europă sau chiar lume”, explică Serhii Hakman.

Moscova va folosi arme nucleare în Ucraina doar în cazul unei „amenințări existențiale” împotriva Rusiei, declara pentru CNN purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Dacă este vorba despre un șantaj sau o adevărată primejdie, geopoliticianul spune că nimeni nu poate să fie sigur.

Trebuie făcute toate eforturile să nu se ajungă aici și toată comunitatea internațională trebuie să întreprindă demersuri. Dacă facem o mică paralelă istorică, în anul 1939, când Uniunea Sovietică a încălcat Convenția internațională de definire a agresiunii, ea a fost scoasă din Liga Națiunilor.Acum noi confruntăm cu situația în care de opt ani Federația Rusă duce un război de agresiune și rămâne membră a Consiliului de Securitate al ONU (CSNU). Este un nonsens internațional, spune Serhii Hakman, potrivit gândul.ro.

Comenteaza