Cum a reușit Zelenski, de fapt, să ajungă președinte în Ucraina! Detalii neștiute din viața liderului de la Kiev

Cum a reușit Zelenski, de fapt, să ajungă președinte în Ucraina! Detalii neștiute din viața liderului de la Kiev
| Foto: cancan.ro

Volodimir Zelenski, actualul președinte al Ucrainei, a fost actor înainte de a ajunge în fruntea țării în care s-a născut.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a fost multă vreme văzut drept un actor de comedie neexperimentat care a devenit președinte printr-o conjunctură. Acum însă, liderul de la Kiev a căpătat aură de erou, după ce Rusia a atacat Ucraina pe 24 februarie, de atunci și până în prezent, Zelenski dovedindu-se un lider care luptă până la ultima suflare pentru pâmăntul strămoșesc.

Acesta a ajuns la putere în urmă cu trei ani și a promis că va pune capăt războiului cu separatiștii susținuți de Moscova, însă, din luna februarie, situația a devenit tot mai grea după invazia Rusiei în țara pe care o conduce. Viața l-a trecut prin mai multe încercări, încă din anii tinereții, iar din rolul de președinte al Ucrainei, pe care l-a jucat în serial…a ajuns și în realitate să conducă țara.

Alături de Zelenski se află și soția sa, Olena Zelensa, femeia alături de care și-a construit o familie. Olena a fost colega de școală a lui Zelenski, însă nu se cunoșteau. Ei s-au întâlnit mult mai târziu, când femeia era studentă și președintele Ucrainei studia dreptul la Institutul Economic Krivoi Rog. Olena Zelenska, soția lui Volodimir Zelenski este un arhitect și scenarist, iar în prezent și Prima Doamnă a Ucrainei. Aceștia s-au căsătorit în 2003 și au împreună doi copii: Aleksandra Zelenskaya și Kiril Zelenski.

Deși soția sa nu și-a dorit ca Zelenski să candideze ca președinte, ea a anunțat că Volodimir este un om motivat și l-a susținut puternic în orice decizie a luat.

Volodimir Zelenski are 44 de ani și s-a născut într-o familie de intelectuali din Krivoi Rog, un oraș industrial din sudul Ucrainei. Familia lui Zelenski are însă origini evreiești, iar tatăl lui a fost profesor universitar, în timp ce mama sa inginer. Tatăl său ocupă și funcția de șef al Departamentului de Cibernetică și Hardware de calcul a Universității de Stat Krivoi Rog, din anul 1995.

Zelenski a absolvit Universitatea Națională de Economie din Kiev cu o diplomă în drept, apoi  a fost co-fondatorul unei companii de producție TV de succes și a produs emisiuni pentru o rețea deținută de un oligarh controversat, Igor Kolomoiski. Până la jumătatea anilor 2010, cariera sa în televiziune și film a fost principala sa preocupare. Încă din timpul studenției, Zelenski a început să joace în KVN, una dintre cele mai cunoscute emisiuni de umor din Rusia, acolo unde diversele momente aveau ca scop să satirizeze societatea rusă. În prezent, KVN-ul este criticat pentru motive de cenzură, iar așa-zisele glume nu mai sunt unele care scot în evidență defectele, ci sunt unele de laudă. Acest traseu a fost unul destul de important în viața lui Zelenski.

Președintele Ucrainei a apărut la Pervâi Kanal, la KVN, în Moscova, când era student la drept în Universitatea din Krivoi Rog și a ajuns să scrie glumele echipei. La scurt timp, el s-a reîntors în orașul natal, acolo unde și-a format propria echipă și a luat-o de la zero. Spectacolele sale erau în limba rusă, iar relația sa cu rușii era una destul de bună. Câțiva ani la rând i-a amuzat pe ruși, baltici, armeni și pe cetățenii moldoveni în timp ce dansa, se strâmba, glumea și cânta. Cu timpul, a început să scrie scenarii pentru filme și a reușit să își creeze propria emisiune. Apoi, a devenit directorul general al unei televiziuni din țara natală.

Lucrurile au luat o întorsătură neașteptată atunci când rușii au ocupat Crimeea, apoi a izbucnit războiul din Donbas. Conflictul se anunța a fi unul dur, iar ucrainenii cu afaceri în Rusia, dar și rușii cu afaceri în Ucraina au avut pierderi mari. Actorul și-a manifestat nemulțumirea față de anexarea Crimeei, astfel că toate proiectele lui din Rusia au încetat brusc. Unul din filmele rusești în care juca și pe care l-a produs a fost interzis în Ucraina, iar relațiile cu Rusia și cu rușii care îl plăceau până în acel moment s-au încheiat.

Cu toate acestea, politica a fost mereu sursa de inspirație pentru glumele lui Volodimir Zelenski. Cel mai important serial a fost, de departe, cel care l-a ajutat să devină și președinte: Slujitorul Poporului, difuzat în anul 2015. Acesta este un serial despre politică, corupție și despre cum trebuie să ne schimbăm țara în ceva mai bine. Zelenski a jucat rolul principal, al unui profesor de istorie care se supără, ține un monolog în fața clasei, iar supărarea sa pe situația din Ucraina ajunge virală pe internet. Foarte ușor, oamenii de rând încep să-i dea dreptate profesorului, potrivit cancan.ro.

Comenteaza