Parlamentul israelian a adoptat o lege ce permite autorităţilor să afle identitatea persoanelor nevaccinate

Parlamentul israelian a adoptat o lege ce permite autorităţilor să afle identitatea persoanelor nevaccinate
| Foto: Shutterstock

Parlamentul israelian a autorizat, miercuri, ca Ministerul Sănătăţii să comunice altor autorităţi identitatea persoanelor nevaccinate împotriva coronavirusului.

Acest aspect a stârnit îngrijorări cu privire la respectarea vieţii private a cetăţenilor care refuză administrarea serului.

O lege adoptată cu 30 de voturi "pentru" şi 13 "împotrivă" oferă posibilitatea autorităţilor locale, directorului general al Ministerului Educaţiei şi unor membri ai Ministerului Muncii să afle numele, adresele şi numerele de telefon ale persoanelor nevaccinate.

 Scopul acestui text, valabil trei luni sau până când pandemia se va încheia, este "de a permite acestor organisme să încurajeze oamenii să se vaccineze adresându-li-se personal lor", potrivit unui comunicat al Parlamentului.

Israelul a administrat cele două doze ale vaccinului Pfizer/BioNTech la trei milioane de persoane, adică în jur de o treime din cele 9 milioane de locuitori.

Statul a redeschis duminică centrele comerciale şi magazinele de stradă pentru întreaga populaţie, după cel de-al treilea lockdown de la debutul pandemiei de Covid-19.

Dacă locurile sunt deschise tuturor, altele sunt accesibile doar persoanelor cu "insignă verde", adică cele care au primit a doua doză de vaccin. Dar această decizie este criticată de o parte a populaţiei care vede în acest lucru o formă de discriminare contra nevaccinaţilor.

În timpul unei dezbateri parlamentare, miercuri, şefa Partidului muncitoresc, Merav Michaeli, l-a acuzat pe premier, Benjamin Netanyahu, că "refuză cetăţenilor dreptul la confidenţialitate asupra informaţiilor lor medicale".

Reprezentanţii Parlamentului afirmă că informaţiile personale nu pot fi folosite cu alt scop decât de a încuraja oamenii să se vaccineze. Deputatul Haim Katz a apărat legea, declarând că ese un mijloc de promovare a vaccinării, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza