PROIECT DE LEGE! Discriminarea pe bază de vaccin, sancționată cu 100.000 de lei sau pușcărie

PROIECT DE LEGE! Discriminarea pe bază de vaccin, sancționată cu 100.000 de lei sau pușcărie
| Foto: partidul AUR

AUR a depus un proiect de lege care interzice „condiționarea drepturilor și libertăților cetățenești de obligativitatea vaccinării”.

„Prin această lege, pentru care a fost solicitată dezbaterea în procedură de urgență, parlamentarii AUR propun reglementarea interzicerii oricărei forme de manifestare sau măsură de excludere, segregare, restricție, limitare, deosebire, preferință sau tratament diferențiat, exercitate asupra unei persoane sau a unor categorii de persoane, având la bază administrarea sau nu a oricărui tip de vaccin”, se mai arată în comunicat.

Alianța pentru Unirea Românilor acuză că aceste lucru îl „face guvernul de câteva luni încoace, condiționând drepturi și libertăți fundamentale de actul vaccinării”.

„Ce propunem, pe scurt, dacă legea va fi adoptată: Emiterea oricărui act normativ care discriminează pe bază de vaccin va fi considerată infracțiune și sancționată cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Toate celelalte fapte sau acte juridice care vor da naștere la discriminări pe motiv de vaccinare vor constitui contravenții și vor fi sancționate cu amendă de la 3000 lei la 30.000 lei dacă discriminarea va viza o persoană, respectiv cu amendă de la 5000 lei la 100.000 lei, dacă discriminarea va viza o categorie sau un grup de persoane”, precizează AUR, potrivit alephnews.ro.

Însă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis la începutul lunii aprilie că vaccinarea obligatorie „este necesară în democrație”.

CEDO a fost sesizată de părinții copiilor refuzați de școală pentru lipsa vaccinării în Cehia și a precizat că vaccinarea obligatorie era „necesară într-o societate democratică”.

Avocatul specializat din cadrul CEDO a explicat că „această hotărâre întărește posibilitatea unei obligații de vaccinare în condițiile actualei epidemii COVID19”.

Comenteaza