Se reduce vârsta de pensionare! Ce categorie de români vor ieși mai repede la pensie

Se reduce vârsta de pensionare! Ce categorie de români vor ieși mai repede la pensie

O anumită categorie de români s-ar putea să iasă mai devreme la pensie, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice.

Casa Națională de Pensii Publice vine cu un nou anunț și dezvăluie în ce situație se acordă pensia pentru limita de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare. Acest lucru se operează doar în cazul asiguraților care au făcut strategii de cotizare în următoarele situații.

Ce categorie de români ar putea ieși la mai devreme la pensie

Vârsta standard de pensionare în România este de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet de cotizare este de 35, atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
 
Persoanele care pot ieși mai repede la pensie sunt cele care au condiții speciale de muncă, inclusiv fosta grupa 1 de muncă din legislația anterioară, condiții deosebite de muncă, handicap preexistent calității de asigurat. Acest lucru se poate aplica numai în cazul în care a fost realizată stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Casa de Pensii, schimbări în această lună
Casa de Pensii a decis să se revanșeze față de beneficiari după o greșeală din luna ianuarie, astfel că de la începutul lunii martie pensionarii au primit înapoi bani cu care au cotizat la asigurarea de sănătate și care au fost reținuti în mod ilegal. Sumele de bani au fost virate în această lună.

”Sumele care vor fi restituite sunt evidențiate distinct pe talonul de pensie și se vor plăti lunar în perioada martie 2023 – februarie 2024”, a anunțat Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, potrivit spynews.ro.

 
 
 
 

Comenteaza