VESTEA ZILEI. Vin BANI de la Guvern pentru acești români!

VESTEA ZILEI. Vin BANI de la Guvern pentru acești români!

Crescătorii de vaci din România primesc mai mult sprijin din partea Guvernului în noul an.

Crescătorii de vaci  de pe teritoriul țării noastre pot avea parte de o subvenție suplimentară prin intermediul intervenției PD-07 – „Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte din cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 (PNS) al Românei”. Anunțul a fost făcut de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), conform Agrotv.

Noua formă de intervenție PD 07 face referire la sprijinirea unor venituri fiabile ale fermelor și a rezilienței sectorului agricol pe întregul teritoriu al Uniunii. Scopul sprijinului oferit pentru crescătorii de vaci este acela de a spori securitatea alimentară pe termen lung și diversitatea agricolă.

Alocarea financiară orientativă pentru 2023 (contribuția Uniunii) este de 28.551.300 euro. Cuantumul unitar planificat pentru 2023 este 100,18 euro/UVM/an, în felul următor:

1. evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM euro/UVM/an,
2. sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM euro/an
3. îmbunătățirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM

Pentru a deveni beneficiari ai acestei scheme de intervenții, crescătorii de vaci trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

„se încadrează în categoria fermierilor activi (conform definiției naționale), în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) 2115/2021 de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și deține animalele înregistrate în RNE;
deține o exploatație autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și solicită sprijin prin această ecoschema pentru bovine femele vaci de lapte adulte; animalele sunt identificate și înregistrate conform sistemului oficial.

Standarde actuale conform Directivei nr. 58/1998 privind protecția animalelor de fermă:
animalele sunt îngrijite de un personal suficient de numeros care deține aptitudinile, cunoștințele și capacitățile profesionale adecvate; toate animalele deținute în sisteme de creștere, a căror bunăstare depinde de o îngrijire frecventă acordată de oameni sunt inspectate cel puțin o dată pe zi; animalele crescute sau deținute în alte sisteme sunt inspectate la intervale suficiente pentru a evita orice suferințe; animalele care nu sunt ținute în adăposturi sunt, după caz și în măsura posibilităților, protejate împotriva riscurilor pentru sănătatea lor”.

Atunci când vine vorba despre cerințele specifice care depășesc standardele superioare, se ia în calcul analiza periodică a stării tehnice a echipamentelor de mult pentru evitarea mulsului traumatic. Aceste echipamente vor fi verificate de minim trei ori într-un interval de 12 luni.

Etichete
Comenteaza