Anunț ȘOC pentru românii cu rate la bancă

Anunț ȘOC pentru românii cu rate la bancă

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 8,21% pe an, fiind cel mai mare nivel atins din ultimii 12 ani

Chiar și așa, Vicepreședintele BCR nu le recomandă românilor trecerea la IRCC, deși este la jumătate față de ROBOR.

IRCC (indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor), reglementat de OUG 19/2019, este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul 2 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

„Avem peste 85% din creditele BCR noi în dobândă fixă, ceea ce dă un confort extraordinar clienţilor BCR pentru că nu au această problemă asupra dobânzii variabile“, a explicat Dana Dima, vicepreşedinte retail şi private banking la BCR.

Dana Dima spune că soluțiile pentru româniicu credite legate de ROBOR, adică înainte de primăvara anului 2019, sunt fie de a refinanţa creditul pentru a putea trece pe dobândă fixă, fie de a se muta pe IRCC. Totuși, vicepreședintele BCR spune că nu recomandă trecerea la IRCC, potrivit dailybusiness.ro.

„Din perspectiva creditelor, aici noi am fost promotorul creditelor în lei şi dobândă fixă de acum 7-10 ani. Suntem singura bancă din România care a oferit doar creditarea în lei cu toate riscurile de rigoare de la momentul respectiv pentru că oamenii nu au înţeles de ce este mult mai simplu şi mai corect să ai credite în lei decât în valută, ca să acoperi volatilitatea din piaţă.“

„Avem peste 85% din creditele noastre noi în dobândă fixă, ceea ce dă un confort extraordinar clienţilor BCR pentru că nu au această problemă asupra dobânzii variabile“, a declarat Dana Dima pentru ZF.

Dana Dima a explicat de ce nu recomandă trecerea la IRCC: „Considerăm ca fiecare caz sau client să fie discutat cu un consilier pentru a vedea soluţia corectă. Pentru că noi am luat aceste măsuri de 7-10 ani, observăm faptul că nu sunt probleme la clienţii noştri. Nu avem un portofoliu de clienţi şi credite care să fi dat un semnal de alarmă privind neplata creditelor.“

 

Comenteaza