Se pregătesc listele cu bărbații din România care pot fi chemați în armată. Anunțul autoritățile

Se pregătesc listele cu bărbații din România care pot fi chemați în armată. Anunțul autoritățile
| Foto: cancan.ro

Autoritățile române vor să își actualizeze bazele de date cu bărbații care ar putea fi încorporați în cazul unui război

MApN susține că aceste demersuri se fac periodic și nu ar avea legătură directă cu invazia din Ucraina.

Direcţia de Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă din Primăria Capitalei a cerut la începutul săptămânii direcţiilor din subordine să actualizeze datele privind personalul care ar putea fi mobilizat la locul de muncă, în caz de război. Sunt vizaţi angajaţii care au făcut armata şi rezerviştii, dar şi tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care îndeplinesc condiţiile pentru încorporare.

Potrivit unei hotărâri de guvern din 2007, instituţiile publice, de la primării şi autorităţi, până la ministere, dar şi operatorii economici, au obligaţia de a transmite periodic listele cu personalul strict necesar care ar putea fi obligat să asigure continuarea activităţii în caz de mobilizare, stare de asediu sau chiar de război.

Primăria Capitalei susţine că acest demers nu are legătură directă cu războiul din Ucraina şi nu a fost iniţiat de primarul general. Termenul limită de transmitere a listelor este ziua de 4 martie.

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a aprobat Planul de Mobilizare a Economiei Naționale pentru Apărare, valabil în perioada 2021-2024, iar în baza acestui document, direcția de specialitate are obligația de a întocmi și actualiza pentru perioada menționată, documentele de mobilizare la locul de muncă pentru personalul propriu.

Oficialii Ministerului Apărării Naţionale susţin că Armata nu face nicio mobilizare.

”Instituţiile statului care trebuie să asigure serviciile esenţiale într-un caz de stare de asediu, mobilizare său război. Trebuie să continue să funcţioneze şi din 4 în patru ani se completează o bază de date cu cetăţenii care lucrează în cadrul acestei instituţii care într-un caz ipotetic de stări ar fi mobilizat la locul de muncă”, a declarat Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN.

Totodată, DSP Mureş le transmite medicilor de familie din judeţ ca până pe 11 martie să trimită lista bărbaţilor cu afecţiuni medicale care nu pot îndeplini serviciul militar. Cu toate că, actualizarea tabelului se face în fiecare an, în luna noiembrie.

“Tabelul Nominal cu cetăţenii români, bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care au fost înregistraţi cu afecţiuni medicale incompatibile cu îndeplinirea serviciului militar”, transmite DSP Mureş.

S-ar putea ca bărbații care sunt menţionaţi în listele medicilor să nu fie mobilizaţi în caz de război. Potrivit legii, în cazul unui conflict militar, sunt înrolaţi doar bărbaţi apţi medical de până în 55 de ani, inclusiv cei care nu au apucat să facă stagiul militar.

MApN a ținut să precizeze că în momentul de față, în ciuda stării de război din ţara vecină, în România serviciul militar obligatoriu este suspendat, potrivit unei legi date în anul 2005. Cu toate acestea, situaţia s-ar putea schimba, iar armata ar deveni obligatorie pentru bărbaţii de până în 35 de ani. Acest lucru va fi posibil, doar în cazul în care s-ar emite un Decret de instituire a stării de război, de asediu sau de mobilizare, potrivit cancan.ro.

Comenteaza