Noi imagini de la intervenţia dezastruoasă de la Constanţa: ”Lipsă totală de profesionalism. Au bătut pasul pe loc în momente cruciale”

Noi imagini de la intervenţia dezastruoasă de la Constanţa: ”Lipsă totală de profesionalism. Au bătut pasul pe loc în momente cruciale”
| Foto: ctnews.ro

Intervenţia dezastruoasă de la incendiul din Constanţa a fost filmată pas cu pas, iar reporterii Observator au obţinut imaginile.

Filmul întregii tragedii scoate la iveală lipsa totală de profesionalism, dar şi dezinteresul celor care, în caz de catastrofă, ar trebui să ne salveze.

Femeia e târâtă de mâini şi de picioare, soţul ei e lăsat singur şi dezorientat deşi putea fi intoxicat cu fum, iar pompierii se învârt pe loc. Reprezentanţii ISU o ţin pe a lor: s-a intervenit la secundă. Vă avertizăm însă că imaginile au puternic impact emoţional.

Pe imaginile filmate de martori se vede clar cum toţi salvatorii ajunşi la incendiu sunt doar spectatori. Singurul mod în care înceracă să o ajute pe femeie e...un sfat.

Puţin a lipsit ca femeia să nu cadă pe unul dintre jandarmi. Primul care se duce lângă victimă e soţul ei, în timp ce pompieri, paramedici şi jadarmi par suprinşi de deznodămntul tragic. Şi asta deşi ei le au văzut teoretic pe toate şi tot teoretic sunt pregătiţi pentru orice catastrofă.

Dumitru Stoica, soţul femeii decedate: „Au stat şi se uitau la ea. Şi întindeau furtunuri”.

De aici scenele halucinante se ţin lanţ. Un paramedic îi cere unui angajat ISU să-l ajute să mute trupul femeii. Fără să verifice dacă are semne vitale, fără să o resusciteze, o apucă de mâini şi de picioare ca pe o păpuşă din cârpe.

Nici vorbă de guler cervical sau de targă pentru transport. Femeia e târâtă pe jos. Din concediu, purtătorul de cuvânt al ISU Doborgea explică pentru Observator acţiunea pompieristică.

Ana Maria Stoica, ISU Dobrogea: “Să ia targa ar fi însemnat un timp suplimentar, iar în acele momente, orice secundă, orice minut, erau vitale”.

Ana Maria Stoica , ISU Dobrogea: “Exista riscul ca în orice moment din cauza incendiului să cadă din tâmplaria PVC elemente din constructia blocului sau chiar sticla din cauza temperaturii inalte a focului astfel au transportat-o pe aceasta de îndată într-o zonă de siguranţă”.

Soţul femeii asistă înmărmurit la toată intervenţia. Nimeni nu-l bagă în seamă deşi el însuşi este o victimă a incendiului. Ieşise singur cu doar câteva clipe înainte din apartamentul în flăcări. Potrivit procedurilor, ar fi trebuit preluat de echipe şi cuplat la oxigen. Omul de învârte dezorientat. Strigă la pompieri să-şi facă, totuşi, treaba.

Dumitru Stoica, soţul femeii decedate: „N-au dat drumul la apă vreo 20 de minute, 25 de minute. Eu le-am spus de 4 ori, le-am spus la 5 minute, nu spuneam în 5 secunde daţi drumul la apă, daţi drumul la apă!”

Imaginiele suprinse de o cameră de luat vederi a unui magazin şi obţinute în exclusivitate de observator surprind fiecare pas greşit al salvatorilor.

În tot acest timp, focul arde şi nu s-a aruncat încă nicio găleată de apă. Nici furtunurile nu sunt instalate decât foarte târziu. Iar când minunea de întâmplă totuşi, pompierul se înţepeneşte la uşa blocului, potrivit observatornews.ro.

Urmează sosirea triumfală a maşinii cu scară care nu mai poate salva pe nimeni, poate doar să ajute la localizarea incendiului. Soţul femeii asistă neputincios la intervenţia ratată.

Dumitru Stoica, soţul femeii decedate: „Ce intervenţie a fost, n-a fost nicio intervenţie. Uitaţi-vă pe filmări că ei au stins focul, s-au apucat când deja nu mai ardea. Au lăsat să ardă până când nu a mai fost foc, atunci au intrat”.

IMAGINILE POT FI VIZUALIZATE AICI


 

Comenteaza