Când ne vom putea alege vaccinul anti-COVID. Ce știm până acum despre vaccinurile permise în UE

Când ne vom putea alege vaccinul anti-COVID. Ce știm până acum despre vaccinurile permise în UE
| Foto: digi24.ro

În prezent sunt trei vaccinuri autorizate în Uniunea Europeană, anti-COVID. Este vorba despre vaccinul de la Pfizer BioNTech, primul autorizat și despre cel produs de compania Moderna, cel de-al doilea autorizat.

Altreilea vaccin anti-COVID este cel Universității Oxford/ AstraZeneca. Iată când ne vom putea alege vaccinul anti-COVID.

Cel de-al doilea vaccin autorizat anti-COVID, a ajuns la noi în țară, miercuri 13 ianuarie 2021. Coordonator al campaniei de vaccinare de la noi din țară este medicul Valeriu Gheorghiță. Acesta a fost întrebat dacă oamenii vor avea posibilitatea să aleagă cu ce vaccin preferă să se imunizeze. Acesta a răspuns că această decizie va aparține personalului medical din centrele de vaccinare:

 „oamenii trebuie să înțeleagă că dozele livrate de Moderna sunt într-un număr incomparabil mai mic față de dozele livrate prin contractul cu Pfizer” a declarat medicul Valeriu Gheorghiță potrivit playtech.ro.

Medicul Valeriu Gheorghiță, a mai declarat pentru Digi 24 că pentru a fi identificate eventualele contraindicații, personalul medical din centrele de vaccinare va decide ce tip de vaccin este necesar pentru persoana care se vaccinează. Diferența dintre cele două vaccinuri este legată de categoria de vârstă, astfel:

  • vaccinul celor de la Moderna este recomandat persoanelor care au vârsta peste 18 ani
  • vaccinul celor de la Pfizer este recomandat persoanelor care au vârsta de peste 16 ani

Potrivit afirmațiilor coordonatorului campaniei de vaccinare de la noi din țară, nu există diferențe semnificative între cele două vaccinuri și că ele sunt similare în ceea ce privește datele de siguranță și de eficacitate. În funcție de disponibilitatea vaccinurilor din centrele de vaccinare, vor fi luate decizii în funcție de tipul vaccinului, de către personalul din centrul de vaccinare.

„Trebuie să înțelegem că dozele livrate de Moderna sunt într-un număr incomparabil mai mic, față de dozele livrate prin contractul cu Pfizer, iar din acest punct de vedere nu putem garanta acum că în fiecare centru de vaccinare vor exista cele 2 tipuri de vaccinuri.

Tocmai pentru a diminua la maximum riscul de irosire a dozelor, foarte probabil vom aloca dozele de la Moderna împreună cu cele de la Pfizer în centrele de vaccinare care au flux ridicat de persoane vaccinate”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare în România.

Etichete
Comenteaza